Figueres va acomiadar ahir Lluís Duran, propietari de l'emblemàtic hotel Duran, que va morir dijous als 77 anys. La cerimònia de comiat es va celebrar a les quatre de la tarda a l'església de Sant Pere de Figueres i va reunir familiars, amics i representants polítics d'entitats i del sector comercial. Lluís Duran va agafar el relleu familiar al capdavant del restaurant i el va potenciar com un dels referents gastronòmics de la ciutat i la comarca. El funeral va ser oficiat per mossèn Josep Frigola i mossèn Miquel Àngel Ferrés.

Definit com una persona «discreta, senzilla i sacrificada», el capellà Ferrés va destacar-ne la capacitat per haver continuat el llegat del seu pare i haver mantingut l'hotel com un referent turístic i gastronòmic.

Iniciatives culturals

Però Lluís Duran també va mantenir una forta implicació amb les iniciatives culturals i solidàries de la ciutat.

«Ell feia accions solidàries d'amagat, sense buscar el reconeixement», deia mossèn Ferrés. El capellà també va recordar els orígens de l'hotel Duran, fundat per Joan Duran i Teresa Camps a partir de l'antiga fonda Ca la Teta. Una de les fites del negoci va arribar el 1974 quan va convertir-se en un dels primers restaurants en obtenir l'estrella Michelin, un reconeixement que va mantenir fins el 1988.

D'entre els assistents, Pere Vila, delegat de la Generalitat i alcalde de Llançà, en va destacar la gestió que en va fer Lluís Duran que l'ha convertit en «un lloc de peregrinitatge per a tothom que visita Figueres». A més, la seva estreta relació amb Dalí, que freqüentava l'establiment: «l'hotel Duran forma part també del circuit dalinià de Figueres, i això també li hem d'agraïr».

En la mateixa línia es va manifestar el regidor de l'Ajuntament, Manel Toro, que en va destacar la vinculació amb Dalí i altres personatges il·lustres. «Si volies dur algú a dinar a un lloc emblemàtic, el portaves a l'hotel Duran», deia. A la majoria dels presents, els unia una relació de fa anys amb Lluís Duran, com és el cas de l'exregidor José Luis Torres, que hi havia treballat una temporada de jove. La ciutat va dir ahir l'últim adeu a Lluís Duran, però la història de l'hotel continua amb el seus fills, Ramon i Lluïsa al capdavant del mític establiment de Figueres.