Els agricultors d'Espolla denuncien que un ramat salvatge de vaques de l'Albera els està fent malbé els cultius.

Segons han explicat a Catalunya Ràdio els afectats, els animals campen lliures pel massís des de fa anys, no passen cap tipus de control sanitari i entren de nit a les seves vinyes i olivars. L'emissora ha confirmat que periòdicament es fan batudes en punts on es detecten danys.

La darrera s'hauria fet el mes a l'octubre en una vinya, on es van abatre dos exemplars. Els afectats acusen de deixadesa el Departament d'Agricultura de la Generalitat. Precisament, el mes de març passat es va fer públic un projecte transfronterer entre Catalunya i França per promoure la protecció d'aquesta espècie, que actualment està en perill d'extinció.

Diversos agricultors d'Espolla alerten que un ramat d'un vintena de vaques de l'Albera estan provocant danys als seus cultius.

Segons ha avançat Catalunya Ràdio, una de les últimes incursions d'aquests animals salvatges va passat fa pocs dies en un olivar d'Espolla. El seu propietari, Marcel Bassegoda, diu que això obligarà a avançar la collita uns deus dies i que el rendiment de l'oli no serà el mateix que haurien tingut.

"Fa dos mesos vam fer una denúncia al Departament i encara no ens han contestat", assegura un altre dels agricultors, Lluís Pagès.

L'emissora ha confirmat que es fan batudes periòdiques per caçar aquests exemplars sense propietari en els punts on es denuncien danys. L'última s'hauria fet a principis d'octubre, amb dues vaques abatudes. Una espècie en perill d'extinció.

Precisament, el mes de març es va anunciar un projecte transfronterer entre Catalunya i França per promoure la protecció d'aquesta espècie, en perill d'extinció. La iniciativa, que rep el nom d''ALBERAPASTUR', s'ha de desenvolupar durant tres anys i té com a objectiu millorar la gestió ramadera i pastoral del massís transfronterer de l'Albera, així com fer actuacions per a la prevenció d'incendis en aquest massís, el Cap de Creus i la zona dels Aspres.

A més, es preveuen accions per posar en valor la carn d'aquesta espècie promovent la venda de circuit curt, valoritzant la tasca dels productors i fent promoció turística de l'espai.

La problemàtica de les vaques de l'Albera i els danys que causen no és nova. Des de fa anys periòdicament hi ha queixes per part d'agricultors d'ambdues bandes de la frontera.