L'Associació d'Amics de la Natura de Cadaqués, la Plataforma SOS Costa Brava i la Iaeden-Salvem l'Empordà fan front comú per intentar aturar la urbanització de Sa Guarda de Cadaqués, a peu del Parc Natural de Cap de Creus. Demanen a l'Ajuntament que estudiï la modificació i reforma del planejament per aturar aquest projecte. Alerten que contravé normatives importants. Sostenen que tant el projecte com el PGOU del municipi com el Pla Parcial són il·legals.

Amics de la Natura de Cadaqués va presentar dilluns a l'ajuntament tres documents sol·licitant la petició d'adopció d'un Acord de Ple per estudiar la reforma i modificació puntual del planejament general amb la finalitat de preservar l'àmbit territorial del Sector 6.2 Sa Guarda i desclassificar els terrenys, una sol·licitud de suspensió de llicències i la petició de declaració de nul·litat de ple dret del Projecte d'urbanització del Pla Parcial de Sa Guarda.

Consideren que l'ajuntament l'hauria d'aturar per raons jurídiques de pes "perquè la urbanització és il·legal perquè contravé la normativa vigent d'important calat".

En aquest sentit n'exposen diverses:

  • La urbanització es troba amb pendents superiors del 20%, en contra del text refós de la llei d'urbanisme.
  • la xarxa viària projectada contravé el propi planejament del municipi.
  • No es respecta les reserves d'habitatge en règim de protecció que és d'obligat compliment.
  • El vial executat té afectacions directes a torrents i rieres sense respectar el reglament de domini públic hidràulic.
  • La seva naturalesa forestal i els valors naturals, ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals que presenten, que obligaven a classificar-los com a sòl no urbanitzable així com a dotar-los d'especial protecció i assegurar la seva preservació.

Les entitats posen de manifest que els terrenys tenen el mateix valor que els adjacents que estan dins el Parc Natural de cap de Creus i que, per tant, "si no hi hagueren aquestes expectatives urbanístiques, aquests terrenys haurien d'estar inclosos en el Parc Natural.

Per aquestes raons consideren que s'hauria de revistar el Pla d'Ordenació urbanística del municipi i promoure un desenvolupament sostenible. Apunten que el municipi està al "límit de la seva capacitat" i pateix una "hiperfreqüència" a l'estiu.

104 habitatges i un hotel

La urbanització de Sa Guarda tindrà una afectació de 15ha amb la construcció de 104 habitatges i un hotel de 4000 m2 amb 50 habitacions. Pel desnivell dels terrenys consideren que canviarà la imatge del municipi per l'impacte paisatgístic. Va acompanyat per la pèrdua d'un important patrimoni cultural i arquitectònic tradicional de pedra seca que es converteix amb la destrucció de 8 barraques, 55 clopers i uns 10 mil metres lineals de murs i partes de pedra seca. Aquesta arquitectura agrícola tradicional anava acompanyada de treballs agraris afectant un miler d'oliveres i alzines.