Figueres ja té nou alcalde. Jordi Masquef Creus va agafar ahir el relleu de Marta Felip, després que cap dels regidors aconseguís els onze vots necessaris per desbancar el PDeCAT del govern. El nou batlle i cap de llista del grup a les properes eleccions assumirà el govern de Figueres durant mig any, fins la celebració d'eleccions municipals. Masquef va ser investit cinc mesos després que Marta Felip anunciés la seva renúncia i en un ple presidit per Francesc Cruanyes com a alcalde accidental. La candidatura de Masquef va sumar set vots, cinc de l'equip de govern i dos dels regidors no adscrits i ex d'Unió Manuel Toro i Núria Galimany. L'acostament es va fer més que evident.

D'altra banda, l'oposició va presentar candidats alternatius, però cap d'ells va obtenir la majoria necessària per prendre l'alcaldia al PDeCAT. Agnès Lladó (ERC) va sumar sis vots (amb el suport de la CUP) i Héctor Amelló (Cs) en va tenir dos. Es van comptabilitzar quatre vots en blanc i un de nul. PSC, CUP, Compromís i PP no es van postular. Els partits d'esquerres havien intentat sumar en un govern alternatiu, però el pacte ha acabat fracassant. Així, Masquef va ser escollit en encapçalar la llista més votada, prèvia renúncia de Francesc Cruanyes.

En el discurs d'investidura, Jordi Masquef va anunciar que iniciarà una ronda de contactes amb la resta de formacions per «explorar possibilitats d'arribar fins a final de mandat amb acords de governabilitat», va dir. Masquef va estendre la mà a l'oposició, però també hi va haver crítiques en acusar-los d'haver deixat sol el govern. El nou alcalde s'ha compromès a treballar per resoldre els problemes de Figueres, i ha promès «contundència» contra els incívics. «Començarem a treballar de forma prioritària i urgent en un pla de xoc contra l'incivisme i la insegurat». També va dir que convocaria les associacions de comerciants per «consensuar estratègies».

Una hora abans del ple d'investidura, Marta Felip va formalitzar la seva renúncia al càrrec, que deixa per exercir de secretària general d'Empresa i Coneixement. Felip plega després d'assumir una alcaldia «inesperada» en substitució de Santi VilaFelip plega després d'assumir una alcaldia «inesperada» en substitució de Santi Vila el 2013.

L'alcaldessa sortint ha liderat durant set anys el govern de Figueres amb la «satisfacció d'una enorme feina feta», elogiant la tasca que han portat a terme els regidors, però admetent també els «fracassos», com la problemàtica no resolta del frau elèctric al barri de Sant Joan i els casos d'ocupació d'habitatges.

Pel que fa al seu darrer mandat, la fins ara alcaldessa l'ha qualificat d'una «autèntica campanya electoral», en què s'ha utilitzat «erròniament i en excés el desprestigi de la ciutat com a eina d'oposició a l'adversari polític, perquè es fa mal a tota la ciutat». Unes paraules que va pronunciar en referència a la resta de grups de l'Ajuntament.

Retrets i tensió

Els grups de l'oposició van coincidir a criticar la gestió que el govern fa de la ciutat i en alguna ocasió es van viure moments de tensió entre el públic. Una de les veus més dures i crítiques va ser la portaveu d'ERC, Agnès Lladó, que va acusar el govern del PDeCAT de «renunciar a Figueres». Lladó va carregar contra Felip en dir-li que serà recordada com la primera alcadessa de Figueres «però passarà a la història per no deixar cap petjada positiva». També va criticar que marxés amb «moltes carpetes obertes».

Des de la CUP, el seu portaveu, Toni Garcia, va demanar diàleg i va posar sobre la taula l'incompliment dels acords amb el govern. Per la seva banda, Pere Casellas (PSC) també va coincidir en la dificultat per dialogar amb el govern i va admetre que havien treballat per consensuar una alternativa al govern. També troben a faltar un projecte de ciutat definit.

En la intervenció del PP, Maria Àngels Olmedo va dir que seguirien treballant per a la ciutat i que continuaran donant suport als projectes claus de la ciutat. En un to més dur es va manifestar Héctor Amelló, de Cs, que va posar de manifest el relleu continuista i va reclamar respecte a la constitucionalitat.

El regidor Òscar Vergés, de CExF, també es va manifestar molt crític amb el govern, que va qualificar de «fracàs col·lectiu». Però també va criticar la dificultat de l'oposició per sumar.

El suport dels dos no adscrits, Manuel Toro i Núria Galimany, va evidenciar l'acostament amb el PDeCAT i van defensar el seu vot per «coherència».