La vespa asiàtica és més gran que l´autòctona.La reina pot arribar a fer 4,5 centímetres. Presenta un color castany fosc amb el cap i el cos negre i la cara groc-ataronjada. Ésuna espècie invasora que suposa un greu perill sobre les abelles europees. Als nius d´aquesta és on troba amb facilitat proteïnes. Pot arribar a capturar-ne centenars.

Se situa a l´entrada de la caixa del rusc en vol estàtic, com si d´un porter es tractés. Cada abella que arriba és bloquejada i capturada.

Els adults solen ingerir líquids dolços i fruita madura, mentre les larves s´alimenten de molts tipus d´insectes, sobretot abelles.

El biòleg Eduard Marquès, del Servei de Control de Mosquits de la Badia iel Baixe Ter n´han començat a fer un seguiment i retirada de nius des de la Unitat de Plagues. Constata que s´ha convertit en un depredador que no existia per a l´abella comuna que no se´n pot defensar..

La Generalitat, avui, considera que el principal dany és sobre l´apicultura, un sector que s´ha convertit en actiu en la lluita contra la seva expansió.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, informava aquesta setmana al Parlament de les mesures i protocols. Juntament amb Agents Rurals i el sector apícola es treballa per la detecció dels nius. S´està treballant en documentar-ho per avaluar l´efecte i les mesures a prendre.

A banda de l´apicultura, per al sector agrari i la la biodiversitat, la Generalitat constata que «no hi ha cap dany directe avaluat» i «caldrà veure i aplicar metodologies de control que fins al moment s´han dissenyat en el sector apícola».

Pel que fa al futur, el conseller considerava que es creu que no es podrà erradicar totalment però sí minimitzar-ne els efectes.

Eduard Marquès és optimista i creu que «si es treballa seriosament és una espècie que fa una revifada quan s´extén i després decau, i jo no li veig que tingui gaire futur».