Sens dubte, un dels aliments principals de la gastronomia de la comarca és la carn, a través de la producció de porc, pollastre, embotit i aviram. Acompanyada d'un sofregit o bé feta a la planxa, no sol faltar a cap xefla. A més, forma part d'una gran multitud de plats empordanesos, tant en solitari com barrejada amb altres productes. Molts dels plats típics de la comarca inclouen la carn en la seva elaboració, com la vedella amb bolets, l'oca amb naps, els peus de porc i l'escudella i la carn d'olla.

Un dels aliments més típics i tradicionals de l'empordà elaborat amb carn és la botifarra dolça, elaborada amb carn magra de porc, cansalada i sucre. D'aspecte brillant, antigament es produïa durant la matança del porc a les cases de pagès de la comarca. Actualment, però, se'n pot gaudir durant tot l'any. També és molt típica la botifarra de perol, elaborada amb el budell prim del porc.

El pollastre de pagès també gaudeix de molta reputació al territori. Està criat en corrals amb carn d'alta qualitat i amb la qual s'elaboren rostits, arrossos i caldos.

La cuina d'aprofitament

Aprofitar el que es té a la cuina és el pilar bàsic de la cuina d'aprofitament. L'Empordà té en el platillo un exemple d'aquest tipus de cuina, que en aquest cas ha sobreviscut al llarg dels anys. Se sol elaborar amb carn i verdures.

Tot i que aquest plat també és propi d'altres terres catalanes i no és exclusiu de l'Empordà, a Figueres es van celebrar dues mostres sobre aquest producte ja fa més de 30 anys.