La construcció de l'esperada escola Carme Guasch de Figueres va fer ahir un pas mes. El Departament de Justícia va traspassar l'antiga presó a Ensenyament, un requisit indispensable per ubicar-hi el nou centre, que fa dotze anys que s'ubica en mòduls prefabricats.

El traspàs es va formalitzar ahir amb la signatura dels consellers de Justícia i Ensenyament, Ester Capella i Josep Bargalló, i el d'economia i també vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. També hi va assitir l'alcalde Jordi Masquef, en la seva primera aparició pública després de ser investit dimecres; el delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila; i el director general de Patrimoni, Francesc Sutrias.

Amb la cessió ja oficialitzada, Ensenyament ja pot gestionar l'equipament i el conseller Bargalló va assegurar que el proper pas passa per redactar el projecte, finançat amb 325.000 euros per l'Ajuntament de Figueres. Bargalló, però, no va marcar cap data ni termini i ho ha condicionat a l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat de 2019.

«No sabem si tindrem pressupostos l'any vinent, però si es prorroguen difícilment podrem tirar endavant les polítiques educatives necessàries», va concloure. Donat el cas, el projecte de l'escola s'inclouria en un pla d'infraestructures educatives.

El cap d'Ensenyament també va qualificar d'«excepcionalitat» la situació, ja que normalment les escoles es construeixen en terrenys de titularitat municipal. En aquest cas, però, el solar estava en mans d'una altra conselleria.

Al respecte, l'alcalde de Figueres va reclamar a la Generalitat durant l'acte una partida als pressupostos que permeti materialitzar la construcció de l'escola i va recordar l'aportació de 325.000 de l'Ajuntament. «Ara esperem el compromís de la Generalitat», va dir». A més, també va demanar la cessió dels terrenys adjacents per convertir-los en un estacionament i una zona verda.

Per la seva banda, el vicepresident Aragonès va insistir en el compromís del govern català amb l'ensenyament i va insistir en els «valors republicans» de Figueres. Respecte això, va insistir en l'aposta de futur per l'ensenyament, que permètrà «tancar presons i obrir escoles», com és el cas del Carme Guasch.

Recels de l'AMPA

El centre està en mòduls prefabricats des de fa dotze anys i la comunitat educativa ha reclamat en diverses ocasions que s'acceleressin els tràmits. La presidenta de l'AMPA del centre, Gemma Comas, ha dit en declaracions a l'ACN que el traspàs és «un pas més», però no el definitiu. «Ho veiem més a prop, però ho han dit tantes vegades que esperem que aquesta sigui que sí», va insistir. A més, creu que les obres tardaran en arribar i assegura que els han comunicat que el projecte pot durar uns tres anys.

Pel que fa als veïns del barri, el president de l'associació de veïns, Josep Ruiz, diu que és una bona notícia per a les famílies de la zona i creu que permetrà dinamitzar l'entorn després del tancament de la presó el 2010.