L'Alt Empordà és una comarca amb una llarga tradició d'elaboració d'oli d'oliva, amb un paisatge marcat pel seu cultiu centenari. Cal sumar-hi, a més, la presència de la tramuntana, que obliga a realitzar la recollida de l'oliva de forma artesanal, quan aquesta encara és una mica verda. L'oli resultant és un producte de qualitat basat en varietats autòctones de la zona, com l'argudell, la corivell o la verdal, i les arbequines. La seva introducció a la península s'atribueix als grecs amb la seva arribada al segle VI aC. La seva plena consolidació ha fet que sigui a hores d'ara una part indispensable de la dieta mediterrània, que a més té la seva pròpia denominació d'origen. L'oli que en resulta és afruitat, aromàtic i amb tendència a endolcir-se amb la maduració, amb un punt de picant al final del paladar. Els olis vergers, força clars després del filtratge, presenten una acidesa màxima de 0,8º. La producció i comercialització d'aquest oli resta en mans de trulls ubicats a l'Alt i el Baix Empordà, i es pot trobar en comerços especialitzats d'arreu de Catalunya, etiquetat amb el logotip del Consell Regulador sota la distinció «DOP Oli de l'Empordà».

L'or de Cabanes

Una de les botigues on es pot trobar tant aquest or daurat com tot de productes típics de la gastronomia empordanesa és l'Ylla de l'Empordà, a Cabanes. Ylla és una empresa dedicada a l'oli amb quasi dos segles d'història i resulta ser el trull en actiu més antic de la zona. En l'elaboració dels seus productes, que també inclou olivades, sabons i productes ecològics, es recol·lecten i es molen les olives el mateix dia. Des de la seva fundació l'any 1873, l'empresa té la mateixa cura en la selecció de les olives d'origen, prenent el temps necessari per la seva elaboració lenta.