La mozzarela és un producte que ha esdevingut molt present a amanides i receptes de tot tipus per la seva particular textura i sabor. Originari de la ciutat italiana d'Aversa, a Campània, la seva produció ha atravessat la frontera italiana i s'ha escampat per tot el món. Tot i així, la que es produeix a la Campània i el Laci està protegida per la seva pròpia denominació d'origen.

Tot i no ser un producte típicament arrelat a la comarca, l'Alt Empordà acull la primera i única explotació de búfales de l'Estat. Es tracta de la Búfala de l'Empordà,una companyia situada a una granja de Palau-saverdera, propera al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que va ser fundada l'any 2009 per la família Mont.

Tot i que l'objectiu inicial de la companyia era vendre llet de búfala i introduir-la com un aliment més de la dieta empordanesa, ja fa sis anys l'empresa va decidir fer un gir al seu model de negoci per tal d'enfocar-se en la producció de mozzarela de forma artesana.

L'empresa assegura que la llet que s'obté de les 400 búfales que tenen a la granja és d'una qualitat excepcional: amb un alt nivell en greixos saludables i poca lactosa, ideal per a una dieta sana i saludable. Així mateix, té un catàleg amb diferents tipus de productes, i la mozzarella és l'estrella de la casa, per la seva textura suau i gust especial. La llet de búfala, un dels productes que ofereix la companyia, té unes propietats especials que resulten en un sabor molt peculiar, lleugerament dolç i d'un color molt blanc, degut a l'absència de carotè en el seu greix.

L'entorn en què es crien les búfales és idílic, segons subratlla l'empresa, degut al seu microclima càlid i humit. Aquests animals, a més, requereixen unes atencions especials al llarg de la seva vida. És per això que la mozzarella produïda és tan peculiar com els animals que l'elaboren.