Mobles, sofàs, electrodomèstics i tot tipus d'objectes han quedat completament inservibles. L'aiguat que van patir les cases de Vilatenim va inundar plantes baixes i garatges amb gairebé dos metres d'aigua. Els veïns que van ser desallotjats tornaven ahir al matí per treure l'aigua de les cases -ajudats pels Bombers- i fer un primer balanç de danys.

La trentena de famílies dels carrers Duana i Mossèn Miquel Ayats intenten tornar a la normalitat arran del desbordament del riu Manol de diumenge i aquest dilluns a primera hora del matí ja començaven a treure l'aigua acumulada amb bombes, mentre al carrer s'hi apilonaven els objectes malmesos per l'aigua. Set d'elles, però, van haver de passar una segona nit en un hotel que els va oferir l'Ajuntament. La resta ho faran en cases de familiars, a excepció d'aquells que ja hagin pogut recuperar el servei de llum, que podran dormir a casa.

Paral·lelament, una patrulla de la Guàrdia Urbana vigilarà durant tot el dia els habitatges per evitar possibles robatoris. La força de la riuada va esbotzar portes i finestres i va malmetre els objectes que trobava al seu pas. És el cas d'en Cándido Cereijo, veí afectat, que en els quinze anys que viu a la zona no havia viscut mai cap episodi similar. «Ens havien comentat que era zona inundable, però que era molt estrany que passés això. L'aigua arribava fins al coll», diu.

Un cas similar és el d'en Sebastià Medrano i la Carme Reixach, que confien que l'assegurança de la llar els cobreixi part dels desperfectes. Ells també van ser dels primers en traslladar-se a aquesta promoció de cases de principis del 2000. L'aigua els va arribar a gairebé dos metres i, segons expliquen, el cabal es va desviar per l'obstaculització d'un mur que finalment van enderrocar. «Ens hem quedat tota la nit traient aigua i per part de l'Ajuntament no ha vingut ningú. He hagut de trucar perquè vingués un equip de neteja».

D'altra banda, els 21 usuaris de la residència Les Acàcies continuen allotjats a l'hospital fins que es millori l'estat del vial d'accés a la residència.

Ajuts de la Generalitat

Els veïns van qüestionar que es donés permís per construir en una zona «inundable», però l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, va defensar que el terreny es va requalificar com a sòl urbà i que va obtenir els permisos de totes les administracions competents. «No hi ha cap negligència per part de l'Ajuntament», insistia Masquef, però sí que posava en dubte que se soterrés part dels habitatges.

L'alcalde també va explicar que els serveis jurídics de l'Ajuntament estan estudiant la possibilitat de demanar ajuts extraordinaris a la Generalitat i descarta que puguin acollir-se a la declaració de zona catastròfica. L'episodi de pluges va deixar a Figueres més de 250 litres per metre quadrat i va desbordar el riu Manol.

«La prevenció és fonamental, però contra la natura no s'hi pot fer res». Sobre la correcta neteja del curs fluvial, Masquef va explicar que l'ACA ha fet diverses actuacions però que el problema va ser l'acumulació d'aigua provinent també del riu Muga. A més, l'alcalde considera que l'antic pont entre Vila-sacra i Figueres va ser un factor més del desbordament. Segons Masquef, l'estructura va frenar el pas de l'aigua. «Potser seria el moment d'enderrocar-lo», va dir, i va posar sobre la taula la necessitat d'obrir una ronda de converses amb l'Ajuntament veí.

D'altra banda, el consistori figuerenc habilitarà fins divendres un punt d'atenció als veïns afectats, amb un advocat, una asseguradora i una agent dels serveis socials que els assessoraran en el procés de reclamacions.

Els comerços de la zona també han patit danys «quantiosos», sobretot el supermercat Carrefour ubicat a Vilatenim. Al respecte, ha explicat que no preveuen poder obrir fins passats dos dies. L'estadi de futbol de la Unió Esportiva Figueres també ha patit els estralls de la pluja i les seves instal·lacions han quedat inundades.

Ahir la Guàrdia Urbana també va poder accedir al nucli de Palol de Vilatenim, que havia quedat incomunicat. També s'ha reobert el parc Bosc.

Davant les fortes pluges, es van anular les classes dels centres de la ciutat, però hi va haver una important afluència d'alumnes malgrat que no hi havia classes lectives. Els centres van estar oberts amb serveis mínims i l'Ajuntament ha estimat que hi ha assistit un 80% de l'alumnat.