La Denominació d'Origen (DO) Empordà ha incrementat un 12% la collita respecte a l'any passat amb 9,7 milions de quilos de raïm. Per la DO és una de les millors veremes dels darrers deu anys. L'increment respecte a la mitjana de la darrera dècada és del 13%.

Les abundants pluges de la primavera, la bona climatologia de l'estiu i la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vinyes són els factors que han propiciat aquest augment de producció durant la verema d'enguany, han informat.

Aquestes mateixes condicions han afavorit que l'estat sanitari de les vinyes hagi estat excel·lent i que pràcticament el 100% del raïm hagi entrat sa als cellers.

Bona qualitat dels vins

Els bons resultats d'aquesta campanya permeten ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que «s'espera repercuteixin en una molt bona qualitat dels vins de l'anyada».

Com ja és habitual, les varietats autòctones han estat les més abundants, amb més del 70% de la producció total. Les garnatxes negra, blanca i roja han estat les més majoritàries i representen el 33,9% de tota la producció, mentre que la carinyena o samsó suposa el 18% del total collit aquest any.

Els cellers de la DO Empordà van iniciar la verema a les dates tradicionals, entre mitjans i finals d'agost, i van finalitzar els treballs a finals del mes passat.

La DO agrupa 287 viticultors i 51 cellers. Amb una superfície d'aproximadament 2.000 hectàrees, la producció mitjana de la zona és de 65.000 hl. D'aquesta producció, els vins negres en representen aproximadament el 60%; els rosats, el 17%; els blancs, el 19%, i els vins dolços (les garnatxes i moscatell), el 4% restant.