Recuperada la normalitat a la majoria de poblacions, ahir es van fer més visibles alguns dels danys que ha causat el desbordament de recs i rieres. El Parc Natural dels Aiguamolls es va quedar inundat i aïllat. La carretera d'accés principal estava fins ahir al vespre tancada.

Els treballadors van arribar-hi per una pista secundària on no es pot circular amb un vehicle normal. La majoria de carreteres van recuperar la normalitat però el desembassament del pantà de Darnius Boadella es manté en alerta pel creixement de rius i rieres.

A Figueres, Peralada, Garrigàs, Vilafant i Vilaür continuaven al matí amb talls en algunes carreteres. La Diputació de Girona i ajuntaments van treballar durant tot el dia per reobrir-les. Es tracta de vies secundàries que enllacen poblacions. La principal que continuava inundada era la de Castelló a Sant Pere Pescador, la GI-6216.

El Departament de Territori de la Generalitat va informar que això va ser principalment el que va obligar a tancar el parc. A més, el centre d'informació d'El Cortalet es va inundar. Ahir el personal treballava encara per recuperar la normalitat al centr d'informació que continuava rodejat d'aigua i a l'interior s'acumulava el fang.

Els forts aiguats han deixat una gran acumulació d'aigua al conjunt del Parc Natural.

Castelló, on se situa, va patir inundacions per la crescuda del Manol i per la Muga. En el cas del primer va omplir camins i «quan baixi l'aigua s'haurà de veure en quin estat es troben i com s'hauran de reparar», ha explicat l'alcalde, Salvi Güell.

A la població es van inundar diverses vivendes i la residència Toribi Duran. En els dos casos s'ha recuperat la normalitat. Resten danys, segons Güell, a la via verda on s'ha produït un esvoranc, que s'haurà de reparar, i a la platja de la Rubina a conseqüència del temporal.

A Sant Climent Sescebes l'alcaldessa, Olga Carbonell, ha explicat que han patit danys a la Font Pudosa, que s'espera reparar properament. Està situada a peu de la riera Anyet. A la població van quedar aïllats els veïns del veïnat de Vilartolí. La passera es va trobar arrossegada cinquanta metres i va caldre la contractació d'un camió-grua per situar-la de nou a lloc. Es va demanar permís a la base militar de Sant Climent Sescebes per utilitzar el vial que la creua perquè els veïns d'aquest veïnat poguessin arribar a Sant Climent.

A l'Alt Empordà estaven afectades durant el matí la GIV-6226 a Vilaür, per Garrigàs; la C-252 del km 44 al 46, a Peralada; la de Sant Pere Pescador (GIV6216); i la GI-6226 del km 0 al 7, a Garrigàs. La Diputació de Girona va treure aigua, per exemple, de la via entre Vilafant i Borrassà, per anar-les reobrint.

Punts propers a rius i rieres

Totes se situen en punts propers a rieres, el riu Muga i el Manol. Per això s'haurà d'estar alerta davant el desembassament del pantà, que en un dia va passar del 60 al 90%. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va incrementar ahir el cabal de desembassament de la presa de 7 a 24 m3/s.

El cabal alliberat és poc habitual però no s'espera que representi cap risc d'inundació, llevat de zones puntuals. Tot i això es recomana als pobles de Darnius, Boadella, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada, Vilanova de la Muga i Castelló que evitin els accessos a la llera, punts baixos, guals i encreuaments de riu a­ ­nivell.