Jordi Masquef (1980) ocuparà l'alcaldia de Figueres durant sis mesos i al maig del 2019 intentarà revalidar el càrrec amb el PDeCAT. Després de la crisi interna pel relleu i l'intent fracassat de l'oposició per formar un govern alternatiu, Masquef va ser finalment investit alcalde pels propers sis mesos.

Ha estrenat el càrrec amb les fortes inundacions. Un moment complicat per ser alcalde?

Mai hagués pensat que el meu primer cap de setmana com alcalde seria tan mogut i intens. Des de dissabte ja ens vam mobilitzar per comprovar que la riera Galligants engolia bé. Vaig pensar que no seria tan desafortunat com perquè es tornés a enfonsar la Rambla.

Amb la crisi interna pel relleu i el possible govern alternatiu de l'oposició, s'hi veia finalment en el càrrec?

Sempre he advocat per mantenir una postura prudent. D'il·lusió en tenia molta, és un honor i una responsabilitat per un figuerenc de cor. En les últimes hores ja es van dissipar els dubtes però fins el dia abans ens van mantenir a l'expectativa.

La renúncia de Marta Felip

Un alcalde primer es deu a la ciutat i s'havien de tancar carpetes. La decisió de marxar és l'encertada perquè de moment el nivell de crispació ha baixat.

Marta Felip era un impediment pel consens?

La Marta [Felip] s'havia convertit en el sac que rebia tots els cops. La gent ha volgut focalitzar els mals de Figueres en la figura de Marta Felip i crec que això és molt injust.

Aquest atac personal ara es podria redirigir cap a vostè.

En soc conscient, forma part del càrrec. Vaig entrar a finals del 2012 com un peó fins arribar aquí, desafortunadament el joc de la política és així. La ciutat té problemes i l'autocrítica l'hauríem de fer tots. Cap dels 21 regidors pot sentir-se orgullós de la feina que s'ha desenvolupat en els últims temps a l'ajuntament de Figueres.

A quins «punts d'entesa» havíeu arribat amb Francesc Cruanyes?

Jo no veia malament que Francesc Cruanyes en un cas extrem assumís l'alcaldia. És un bon professional i jo no hagués estat un impediment, però havia de buscar suports interns i externs.

El seu mandat serà curt. Què es pot fer amb només sis mesos de govern?

Hi ha d'haver un punt d'inflexió en la ciutat sense el perjudici que afecti els nostres postulats. Figueres ha de ser una ciutat on s'hi visqui bé i la gent s'hi guanyi bé la vida. Jo no renuncio al meu propi projecte, però hi haurà un canvi d'estil i maneres.

Quan s'aplicarà el pla de xoc contra l'incivisme?

He traslladat a la Guàrdia Urbana la directriu de tolerància zero. No se n'ha de deixar passar ni una perquè mai més es pugui dir que Figueres és la ciutat sense llei. S'ha de fer pedagogia, incentivar les patrulles en punts conflictius i resoldre els talls de llum a la zona nord-oest. Estic disposat a fer un cop de puny sobre la taula.

Pot concretar?

Hem de donar un missatge directe a la Generalitat. Tinc la sensació que es té més en consideració algú que viu a Pedralbes o al Raval que no pas a Figueres. A més, hi ha una falta de Mossos d'Esquadra important.

N'ha parlat amb el conseller d'interior, Miquel Buch?

Sí, per telèfon, i en els propers dies intentarem que vingui en persona. De moment s'ha compromès a destinar més esforços a Figueres. La setmana que ve també ens reunirem amb la directora general d'Endesa. No pot ser que la companyia tingui beneficis milionaris i siguin incapaços de garantir el subministrament elèctric. A més, la legislació és molt garantista. Les lleis s'haurien de canviar però de moment els jutges tenen la possibilitat de modular una sentència. Hi ha la sensació d'impunitat.

Figueres té un problema amb la neteja.

Hi ha qui es pensa que Figueres estaria més neta si hi hagués un nou contracte d'escombraries i no és la solució. Sí que es millorarà el servei, però hi ha una part d'incivisme que depèn del respecte per les normes de convivència

Tot plegat no és nou, perquè no s'ha fet abans?

La Marta Felip se n'ha preocupat però ella tenia el seu propi estil i jo tinc el meu, Donde hay patrón no manda marinero. Jo soc perseverant.

El barri de Sant Joan també fa temps que s'arrossega.

Entre el 2012 i el 2015 hi vaig estar treballant i s'havia fet un cens de les 44 cases per enderrocar. Tenia l'objectiu de tirar-les a terra però ens vam quedar curts. En vam enderrocar una. Aleshores hi va haver canvi de govern, vam perdre la majoria absoluta i vam haver de fer concessions. La decisió que aleshores va prendre el regidor titular va ser errònia, el barri s'ha d'esponjar i amb el POUM es presenta una oportunitat per fer-hi un equipament o una gran avinguda.

No s'hi actua per por a mals resultats electorals?

Això és una fal·làcia perquè els barris dels voltants són també molt poblats i volen que s'hi actuï. Sant Joan ha patit l'efecte crida, que fa que s'embrutin barris originàriament de gent treballadora, com el Culubret o el Juncària.

Figueres té nombrosos temes pendents, entre ells el traspàs de titularitat de l'N-II. Es farà?

M'he de fer meves aquestes carpetes i hauré de reunir-me amb el Ministeri per activar-ho. No em vull mullar fins no fer la gestió.

I el geriàtric?

És un altre tema que està al calaix. Les places són escasses i n'hem d'impulsar la construcció.

Va anunciar una ronda de contactes amb l'oposició, tornaran al govern els edils d'Unió?

Encara no som set al govern municipal, però n'estem parlant. M'he trobat amb els regidors no adscrits, ERC, PSC i PP i la setmana que ve ho faré amb la CUP i Compromís. Els he ofert una nova relació i mà estesa.

Però esteu oberts a pactar amb tothom?

La línia del 155 no es pot creuar. Al PSC, PP i Cs no els proposarem entrar a govern, però es poden col·laborar en altres temes. Tenim els pressupostos a la cantonada. A ERC sí que els ho hem proposat, però han dit que no i els exregidors d'Unió hi són més proclius a entrar. Figueres es troba en una situació que amb cinc regidors no es pot governar. Ara veurem qui s'atreveix a remar.

Sobre les eleccions, el PDeCAT ja té la llista tancada?

No encara, busquem gent preparada a nivell tècnic i amb empatia. Hi ha qui ha optat per anunciar de bones a primeres el número dos de la llista,però considero que és aviat per fer-ho.

Què diuen les enquestes?

No són dolentes, però tampoc se'ls pot fer massa cas. Són volàtils i les coses poden canviar d'un dia per l'altre.

Si Marta Felip s'hagués volgut presentar a la reelecció, s'hi hagués enfrontat en unes primàries?

No, el pitjor que pot passar és la divisió i jo he estat lleial. A vegades hi havia discrepàncies, però no soc una persona que generi tensions o conflictes.

Vista la tendència dels seus antecessors, també acabarà marxant a la Generalitat?

No és la meva intenció, tinc la vida aquí i estimo la ciutat. No se m'hi ha perdut res, a Barcelona.