Els comerciants de La Jonquera i El Pertús calculen que les protestes a França per part del col·lectiu Armilles Grogues han fet caure un 70% el comerç a la zona. Els venedors asseguren que fa dues setmanes «els carrers estaven plens», i recorden que el 95% dels clients són francesos. «Hem notat una baixada brutal, dissabte passat aquí no corria ningú», assegura el president del gremi de comerciants d'El Pertús, Bruno Coma. Amb tot, els comerciants «comprenen» les reivindicacions (oposició a l'increment de l'impost als carburants) ja que, asseguren, els impostos que paguen «són molt alts». Coma, però, lamenta que el tancament de peatges a la Catalunya del Nord els afecti en un període de vendes «tan important» com la campanya de Nadal, i espera que el conflicte «se solucioni el més aviat possible».

Això ha generat «neguit i preocupació» entre els petits empresaris de la zona que esperen que el conflicte «acabi el més aviat possible». «Els dissabtes aquí arriben una trentena d'autocars, i avui n'hi ha sis» lamentava ahir Bruno Coma.

Un bon termòmetre per saber l'afluència de públic són els aparcaments que hi ha en aquestes localitats. La Lluïsa és la responsable d'un d'ells i assegura que la situació que s'està vivint amb aquestes protestes és «comparable» a quan hi va haver l'atemptat de París. El primer dia de protestes «només» van passar per l'aparcament disset cotxes quan habitualment en tenen uns 150.

Els comerciants, però, donen suport a les mobilitzacions, ja que són «absolutament justes».

Al Voló, hi havia retencions ahir al migdia perquè un centenar d'armilles grogues s'havien concentrat en aquest punt.