08 de desembre de 2018
08.12.2018
Diari de Girona

Tallada l'AP-7 entre Figueres i la frontera per la mobilització dels armilles grogues

Els vehicles es desvien per l'N-II, el que provoca algunes cues - Les protestes bloquegen centenars de camions a la Catalunya del Nord

08.12.2018 | 11:16
una de les entrades de l'autopista AP-7 a La Jonquera tallada pels Mossos

L'AP-7 està tallada en sentit nord entre Figueres i la frontera amb França per la mobilització dels Armilles Grogues des de les 12.08 hores d'aquest dissabte, segons el Servei Català de Trànsit. En aquest punt els vehicles es desvien per l'N-II, cosa que provoca mig quilòmetre d'aturades. Paral·lelament es mantenen tallades les entrades 1 i 2 a l'autopista. A l'N-II s'ha restringit el pas als camions que volen anar cap a França i s'han habilitat aparcaments perquè hi puguin estacionar els vehicles de gran tonatge.

La situació és més complicada a l'altra bana de la frontera. Les protestes dhan bloquejat centenars de camions a la Catalunya Nord aquest dissabte al matí per tal que no puguin arribar a les grans superfícies. Concretament els vehicles de gran tonatge estan aturats entre el Pertús i la sortida de Perpinyà nord. Tot i que un fort dispositiu policial ha evitat als manifestants arribar físicament dels peatges, s'han situat a uns metres de les barreres i han arribat a un acord per tal que s'aixequin les barreres als turismes. Amb aquesta mesura pretenen que els cotxes no paguin el peatge i per tant el govern francès no cobri.

Els manifestants permetien el pas dels turismes i puntualment d'algun camió. Tot i això les retencions a la Catalunya del Nord en direcció França han estat molt importants i s'han format cues quilomètriques de transportistes que es resignaven a esperar que els deixessin passar.

Als peatges els Armilles Grogues s'acumulaven i amb el pas de les hores el nombre de manifestants ha anat en augment. A primera hora un gran desplegament policial per part de policia francesa ha impedit inicialment que els manifestants arribessin a aixecar les barreres, però finalment ho han acabat fent.

 

 

Entre els conductors uns s'ho prenien amb resignació i d'altres – la majoria francesos – aplaudien la protesta i encoratjaven els manifestants a seguir lluitant. En Josep que viu a Ceret deixa clar que "no marxaran" fins que el govern d'Emmanuel Macron plegui o es comprometi a rebaixar els impostos i pujar el salari mínim.

"La gent viu amb 1.200 euros i el cost de la vida aquí és molt més alt", protesta. En Josep explica que és el quart dissabte que s'afegeix a la protesta al peatge d'El Voló i concreta que "aquí no hi ha hagut mai cap problema".

"La relació amb la policia és bona. Parlem amb ells i ens entenem i la protesta és pacífica", explica. Reconeix que l'ha sorprès el desplegament policial d'aquest dissabte però està "convençut" que al llarg del dia "arribarà més gent" i es podran tallar els peatges.

La Mari, és una granadina que porta més de 50 anys vivint a la Catalunya del Nord i diu que surt perquè "amb els sous que es paguen és impossible viure". "No és un tema polític, aquí som tots treballadors que ens hem unit i que estem d'acord en què el govern de Macron marxi o canviï les polítiques que està duent a terme", assenyala.

Suport dels conductors

Des del col·lectiu Armilles Grogues es mostren agraïts a la majoria de conductors que els mostren el seu suport fent sonar els clàxons dels cotxes. Els camioners – principals afectats – també són comprensius amb les demandes dels manifestants, en especial els francesos. I és que un dels principals motius de la protesta és l'increment de la taxa en els carburants. En aquest sentit, els manifestants es mostren "satisfets" que Macron hagi fet marxa enrere, però consideren que "no n'hi ha prou".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook