El petit comerç de Figueres ha obert tímidament pel pont de la Puríssima, mentre que totes les grans cadenes del centre de la ciutat funcionaven com si d'un dia laborable es tractés. Ho poden fer perquè estan inclosos en l'àrea d'excepcionalitat turística, que permet l'obertura comercial tots els diumenges i festius des del diumenge de Rams fins Nadal.

Als afores de la ciutat, els establiments de la C-260 també van obrir els dos dies festius (6 i 8 de desembre) però en el seu cas ho van poder fer perquè la Generalitat n'autoritza l'obertura. Els diumenges encara no poden obrir, tal com havien reclamat 17 establiments de la zona comercial de Vilatenim.

Fa mesos que estan pendents d'una ampliació de l' excepcionalitat turística que no arriba i que els permetria treballar la resta de festius, independentment d'aquells autoritzats per la Generalitat. Però tot indica que l'ampliació encara tardarà en arribar. El petit comerciant té dubtes i vol que abans de fer-ho definitiu es debati.

Però el comerç tradicional, malgrat poder obrir tots els festius, no ho fa. Aquest dijous funcionaven a mig gas i a dos quarts de sis de la tarda part dels establiments familiars del centre estaven tancats, a excepció de les grans cadenes. Un ambient diferent es respirava ahir dissabte, que malgrat ser festiu, els establiments funcionaven com un cap de setmana habitual.

Respecte a les botigues de Vilatenim ahir van poder tornar a obrir, però avui estan obligades a abaixar la persiana. Diumenge vinent ho podran fer, però només perquè la Generalitat ho ha autoritzat. Els del centre, si volen, poden obrir però la gran majoria diu que no ho farà. Només les cadenes s'ho poden permetre. La Generalitat autoritza l'obertura comercial de cinc dies festius al desembre (els dies 6, 8,16, 23 i 30) amb motiu de les compres de Nadal.

Els tràmits estan encallats, però l'Ajuntament aposta perquè es desencallin aviat. A principis d'estiu el consistori va iniciar els tràmits per ampliar la zona turística fins Vilatenim -incloent-hi l'avinguda Vilallonga- i confiaven rebre l'autorització en el transcurs de la temporada. No va ser així.

L'expedient de petició estava pendent de rebre tots els informes abans de ser entregat al Departament de Comerç, que havien d'anar acompanyats de les consultes a CCOO, la Cambra de Comerç, Comerç Figueres i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

L'associació Comerç Figueres no amaga el seu escepticisme envers la mesura i volen consensuar amb l'Ajuntament les mesures que els afectin. D'altra banda, l'Ajuntament vol desencallar-ho. La regidoria de Comerç i Turisme de Figueres ha canviat de mans i ara és competència de Manel Toro, qui preveu reunir-se properament per analitzar la situació.