Els veïns del barri del Culubret de Figueres diuen prou i han decidit mobilitzar-se per denunciar els talls de llum que pateixen des de fa temps. En els darrers mesos la situació s'ha accentuat i han patit interrupcions en el subministrament elèctric pràcticament cada dia.

Els afectats reclamen solucions a les administracions i per això faran una marxa el proper 12 de gener de deu a dotze del migdia. La marxa sortirà des del barri i anirà fins a l'Ajuntament, passant per diversos carrers. Els afectats reclamen «mà dura» per part de l'Ajuntament, la Generalitat i Justícia.

Els veïns del Culubret fa tres anys que conviuen amb els talls de llum al barri i ara han decidit mobilitzar-se. El problema afecta molt especialment la gent gran i aquells que necessiten aparells elèctrics per problemes de salut o per escalfar-se. A més, denuncien inseguretat i amenaces per part d'aquells que es connecten de manera fraudulenta a la xarxa.

En els darrers mesos s'han fet al barri diversos operatius contra el frau elèctric del sector oest. El darrer va tenir lloc aquesta setmana. Durant tres dies s'hi van desplegar una cinquantena d'agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra mentre els tècnics d'Endesa revisaven les connexions i el servei d'estadística de l'Ajuntament feia comprovacions al padró d'habitants. En total, es van detectar un centenar de casos de frau elèctric al Culubret i al barri de Sant Joan. Una situació que s'ha vinculat en nombroses ocasions al cultiu de marihuana.

És precisament la sobrecàrrega a la xarxa elèctrica el que ocasiona les pujades de tensió i els talls de llum constants que pateixen els veïns. De fet, es calcula que al barri hi ha una vintena de famílies que paga la llum però que pateix interrupcions habituals.

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, es va reunir el passat mes de novembre amb el Departament d'Interior i Endesa per reclamar mesures i va enviar una carta al Síndic de Greuges de Catalunya per demanar-li suport.

Aquesta setmana s'han fet tres dispositius policials al barri en els quals han participat una cinquantena d'efectius dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. Els operatius tenien un doble objectiu. Per una banda, lluitar contra el frau elèctric i, per l'altra, fer una actualització del padró municipal.

Les actuacions s'han saldat amb un detingut que tenia una ordre de crida i cerca pendent i la detecció de 110 pisos amb la llum punxada. En paral·lel, s'han fet comprovacions en 643 domicilis per veure si les persones que hi veuen són les que hi ha censades.