Un any i mig després de la seva inauguració, l'Observatori Astronòmic Albanyà treballarà amb l'estació espacial de la NASA. Serà a partir del març del 2019 i es convertirà en el primer centre de Catalunya a col·laborar amb el programa d'observacions de seguiment de la nau espacial TESS, dissenyat per trobar nous exoplanetes.

El director de l'Observatori, Pere Guerra, s'ha mostrat molt entusiasmat amb aquesta nova oportunitat de treballar amb la NASA. «Han estat mesos de treball dur per arribar al nivell de precisió necessari per tal de realitzar trànsits exoplanetaris», ha celebrat Guerra, que confia a poder donar més detalls de la missió TESS quan el centre astronòmic torni a obrir les portes a partir del març.

D'altra banda, l'Observatori ha publicat aquest dilluns la seva primera investigació científica al prestigiós diari Astronomy & Astrophysics.Després de mesos d'estudi, l'Observatori ha estat capaç de refinar el període orbital de Qatar-3b, un planeta fora del sistema solar de la mida de Júpiter, on un any dura poc més de 2 dies.

La publicació ha estat coordinada per Matthias Mallon, del Leibniz-Institut d'Astrofísica de Potsdam, i recull aportacions de 35 investigadors de diversos centres de 15 països diferents, entre ells l'Institut de Ciències de l'Espai.

Segons Pere Guerra, co-autor en aquesta publicació, «vivim una època daurada per a la ivestigació exoplanetària» i a dia d'avui, ja s'han confirmat «més de 3.900 móns més enllà del sistema solar». El director de l'Observatori confia que amb la missió TESS de la NASA, aquest nombre s'elevi a «més de 5.000» en els propers mesos.

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d'Albanyà, a només 30 minuts de Figueres i adjacent al càmping Bassegoda Park. L'excepcional qualitat del cel d'Albanyà el va fer mereixedor dels certificats Starlight i de Parc Internacional de Cel Fosc, el primer de l'Estat. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l'Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l'estiu de 2017 i, en aquest temps, ja hi han passat més de 5.000 visitants.

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà va engegar la temporada 2018 amb la novetat d'una grada calefactada que permet observar els estels fins i tot a l'hivern.