L'Ajuntament de Llers ha hagut de retirar de la quina el premi d'un exemplar de burro català després de la polèmica que s'ha generat. La quina s'organitza en col·laboraició amb el club de futbol. Segons ha explicat l'alcalde, Carles Fortiana, el burro (que no s'exhibia a la quina) és propietat d'un criador conegut del club esportiu que el dona des de fa anys per col·laborar amb l'esdeveniment. Fortiana ha assegurat que desconeixien que la Llei de Protecció dels Animals prohibís aquest tipus d'actes i s'ha compromès a retirar-ho dels premis. Les multes poden ser de fins a 400 euros.

Des de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Girona s'han posat en contacte amb l'Ajuntament de Llers després de rebre l'avís que es premiava amb l'animal. L'entitat no interposarà cap denúncia confiant en el compromís municipal i alerten que el burro català és una raça autòctona en perill d'extinció.

Multes de fins a 400 euros

L'alarma va saltar a través de les xarxes socials aquest diumenge després que una persona alertés del sorteig d'un burro català a la quina de Llers. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Girona va rebre dilluns l'avís i va contactar amb l'Ajuntament per informar-lo que la llei prohibeix donar animals com a premi i que les multes poden arribar fins als 400 euros.

L'alcalde ha explicat que feia uns cinc anys que entre els premis se sortejava l'exemplar a escollir entre altres guardons però que mai ningú l'havia triat. La portaveu de l'entitat, Marina Vall-llosada, ha explicat que confien en l'Ajuntament i que, per això, no interposaran denúncia, però ha remarcat que la llei és vigent des de l'any 2008. «Fa més de deu anys», ha insistit.

Una raça en perill d'extinció

En aquest sentit, la portaveu de l'entitat ha manifestat que és especialment greu el sorteig del burro català perquè es tracta d'una raça autòctona i en perill d'extinció. «Segons les dades que tenim, només en queden uns 500 exemplars», ha afegit.

La quina de Llers s'ha celebrat diversos dies durant les festes de Nadal al pavelló municipal. Ahir va celebrar-se una sessió i el dia 6 de gener serà l'última.