12 de gener de 2019
12.01.2019
Diari de Girona

Els veïns del barri del Culubret de Figueres protesten perquè és «impossible» viure amb els talls de llum que pateixen

L'Ajuntament reconeix que "tenen tota la raó del món" i assegura que el que cal és acabar amb el cultiu de marihuana

12.01.2019 | 12:19
Protestes a Figueres

Desenes de veïns del barri el Culubret de Figueres han sortit al carrer aquest dissabte en protesta pels constants talls de llum que pateixen. Asseguren que fa set anys que es produeixen i diuen que n'estan "farts". El portaveu dels veïns, Enrique Reina, asseura que s'ha fet "impossible" viure al barri i demana "contundència" i més vigilància. L'Ajuntament de Figueres els dona suport i assegura que es tracta d'un problema de salut pública. "Fins que no acabem amb el cultiu de marihuana no se solucionarà", ha etzibat l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que ha demanat "més suport" al departament d'Interior i a la Justícia. Veïns i polítics han fet una marxa des del barri fins a la seu d'Endesa, on han encès espelmes de manera simbòlica i han llegit un comunicat.

Malestar entre els veïns del barri del Culubret de Figueres. I és que després de set anys de talls continuats de llum, aquest dissabte han decidit sortir al carrer per fer palès les seves queixes, manifestant-se des de casa seva fins a la seu d'Endesa, passant per l'Ajuntament. Ha estat a l'alçada del consistori on l'alcalde, Jordi Masquef, s'ha afegit a una protesta que considera que demostra que els veïns "tenen tota la raó del món" en un tema que "cal solucionar".

La marxa ha transcorregut sense incidents i amb el suport de bona part dels partits polítics. Han estat una cinquantena de persones les que, amb pancartes i xiulets, han protestat perquè, asseguren, "ja no es pot viure al barri". El portaveu dels veïns, Enrique Reina, exigeix "solucions" a totes les administracions i a Endesa.

"Les nostres cases no valen res, ningú ens en vol pagar ni cinc. Això és insostenible", es queixa Reina que demana "més contundència per part de les administracions. "És veritat que el patrullatge policial ha anat a més, però ens calen més mesures i més vigilància", assenyala.

Un problema amb la marihuana


Per la seva banda, Masquef s'ha mostrat comprensiu amb els afectats i taxatiu a l'hora de parlar de solucions. "Fins que no reconeguem tots que és un problema de salut pública, no avançarem", ha reblat. Per això, el batlle exigeix "més col·laboració" per part de la conselleria d'Interior i de l'administració de Justícia.

Masquef ha explicat que durant el 2018 es van produir més de 200 talls de llum, com a conseqüència de l'excés de potència que necessiten les plantacions de marihuana.
"Com que demanden molts vats de seguida fregeixen el sistema i salta la llum", lamenta.

Masquef ha lamentat que se'ls hi ha negat fer entrades i registres en habitatges que "constantment" requereixen grans potències de llum, "molt més del què una família pot consumir", diu.

Amb tot, l'alcalde deixa clar que no hi ha el risc que passi "la desgràcia" que va succeïr a Badalona, ja que Endesa "sectoritza·" el sistema per tal d'evitar incidents com aquell.

Endesa també ha d'actuar


Un altre dels punts que els veïns reclamen és la millora del sistema elèctric i que és responsabilitat d'Endesa. Masquef explica que aquest aspecte "també cal tractar-lo", i es posa al costat dels veïns ja que "ells paguen religiosament" les factures.

Reina recorda que tenen contractada la llum "de manera continuada" i no a talls. Per això exigeix "més seriositat" a l'empresa i que "no els deixi abandonats". En aquest sentit, recorda que hi ha èpoques que han de llençar a les escombraries bona part dels aliments que es perden perquè se'n va la llum.

Reina també ha reclamat als diferents grups polítics que "es posin d'acord" per solucionar un problema "molt greu" i que provoca problemes a un dels barris més desafavorits de la ciutat. En aquest aspecte, la majoria de grups han donat suport a la reivindicació, i diversos regidors de diferents formacions s'han deixat veure a la marxa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit