La Generalitat ha acabat els treballs forestals per protegir dels incendis 29.000 hectàrees de l'Albera, el coll del Pertús i cap de Creus. S'han desbrossat 19 hectàrees per ajudar a frenar les flames, sobretot quan les ajuda el vent. L'actuació forma part d'un seguit d'accions dins un pla transfronterer. Se'n faran en altres punts els propers dos anys, al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures de l'AP-7 i l'N-II. Es tracta de zones que han patit grans incendis en les darreres dècades.

Els treballs s'han fet al Mas de la Comtessa, a la Jonquera. Han consistit en la reducció del combustible forestal per alentir la propagació del foc, i la millora d'un vial estratègic per facilitar-hi l'accés, ampliant la capacitat de treball dels mitjans d'extinció. El projecte, amb un pressupost de 30.000 euros, s'emmarca en el programa transfronterer de Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis (COOPEREM).

Les actuacions tenen l'objectiu de limitar l'abast dels grans incendis en situació de vent de tramuntana, que poden afectar potencialment l'Albera i el corredor d'infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús. Històricament aquest ha estat un punt d'entrada d'incendis des del vessant francès almenys en quatre ocasions (1919, 1945, 1983 i 1986).

El 2019 i 2020 està previst realitzar treballs similars en dues àrees estratègiques properes. Aquest 2019 a l'àrea del coll del Pertús-Panissars, en una superfície de 43,3 hectàrees, que ha de protegir una àrea de 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres.

S'hi invertiran 129.994,83 euros que també inclouen l'arranjament d'un quilòmetre de vial i la construcció d'un passallís. El 2020 es farà també una intervenció a la zona del corredor d'infraestructures (AP-7 i N-II), que ha de protegir una àrea de 26.000 hectàrees.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha portat a terme els treballs. S'emmarca en el projecte transfronterer de Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis, en el qual participen el Departament d'Interior, la Diputació, el Service Départemental d'Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i l'Office National des Forêts i el SIVU-Albères.

Esforços catalans i francesos

El projecte COOPEREM és resultat de la unió d'esforços de diversos departaments de la Generalitat i l'administració francesa. El projecte, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s'articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d'incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d'anticipació conjunta davant el risc d'incendis. El pressupost és de 2,5 milions i el 65% els aporta la UE.

En el Projecte Cooperem hi participen set socis: tres de catalans i quatre de francesos (el Departament d'Interior , el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Diputació de Girona, el Service Départemental d'Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l'Office National des Forêts i el SIVU-Albères).