23 de gener de 2019
23.01.2019
Diari de Girona

Internament psiquiàtric de 22 anys per a l'acusat de violar la cuidadora del sogre

L'Audiència de Girona conclou que pateix un trastorn amb idees delirants i li aplica un eximent complet d'alienació mental

23.01.2019 | 00:24
Internament psiquiàtric de 22 anys per a l'acusat de violar la cuidadora del sogre

L'acusat de segrestar i violar la cuidadora del seu sogre en una casa a Ventalló el desembre del 2017, atrinxerar-se amb ella dins l'habitatge i disparar balins contra els Mossos d'Esquadra que la volien alliberar estarà com a màxim 22 anys en internament psiquiàtric.
L'Audiència de Girona conclou que el processat pateix un trastorn amb idees delirants que va provocar que «interpretés la realitat de manera absolutament distorsionada» creient-se ficcions «existents només al seu cap». Per això, tot i que considera provat que va cometre els fets pels quals s'enfrontava a 26 anys de presó, l'absol dels delictes de detenció il·legal, agressió sexual i atemptat contra agents de l'autoritat perquè li aplica un eximent complet d'alienació mental.
«El trastorn delirant va provocar en l'acusat una afectació molt rellevant de les facultats cognitives i volitives el dia dels fets i va anul·lar la seva capacitat de comprensió», conclou la sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona .
Això implica que, tot i que el tribunal considera provat que va retenir i violar la cuidadora del seu sogre i va disparar balins contra els agents, l'absolguin dels delictes perquè no podia «comprendre la il·licitud dels fets».
L'Audiència acorda la mesura de seguretat d'internament en un centre psiquiàtric durant un termini màxim de 22 anys (la pena de presó que li haurien imposat pels fets). L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, precisa, però, que el Codi Penal preveu que aquesta mesura sigui revisable i, per tant, podria sortir abans en llibertat d'acord amb l'avaluació psiquiàtrica i comptant amb el vistiplau del tribunal.
La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Daniel Varona, argumenta que l'informe pericial dels forenses ha estat «decisiu»: «L'informe forense detalla com l'acusat és una persona amb antecedents patològics de trastorn distímic, d'anys d'evolució, i trastorn per idees delirants».
En aquest cas, afegeix el tribunal, l'acusat havia interpretat
«de forma delirant» que la víctima ?que tenia cura del seu sogre? era en realitat «la seva nova dona, que havia anat a la casa per substituir la seva difunta esposa». «Això explica que la retingués al domicili i volgués mantenir relacions sexuals amb ella», exposa la sentència. En base a l'informe pericial, també argumenta que el processat va atacar els Mossos d'Esquadra perquè tenia «el deliri relatiu que el perseguien, vigilaven i menyspreaven». «S'explica la seva reacció tan desorbitadament violenta», recull la sentència.

Judici a porta tancada
Al final del judici, que es va fer a porta tancada, la Fiscalia i l'advocat de la Generalitat van modificar l'escrit d'acusació i, tal com sostenia Monguilod, també van apreciar l'eximent per alienació mental. L'acusació particular, però, mantenia la petició de 26 anys de presó.
Segons la sentència, l'home va retenir la víctima i aquell vespre va obligar la dona a fer-li un massatge i a dutxar-se amb ell i, durant la nit, la va obligar a dormir amb ell i li va fer tocaments. L'endemà, cap a les set del matí, el processat va violar la cuidadora en dues ocasions. La mateixa sentència, que no és ferma i es pot recórrer, acorda que l'acusat surti immediatament de la presó i interni en un centre on rebrà tractament psiquiàtric.

En matèria de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar la víctima amb 25.000 euros i al mosso que va resultar ferit amb 1.890.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook