El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha respost a una demanda de l'Ajuntament Palau-saverdera per evitar l'enderroc del Sun Village pendent des del 2006 acceptant que es pagui a la part demandant 404.000 euros però que no es tiri a terra l'edifici. Aquesta sentència no es veuria afectada per la del Tribunal Suprem amb relació a una altra demanda posterior a la inicial per part d'un grup de veïns que instava a tornar els terrenys a la qualificació inicial.

La sentència és de la Secció Tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC, dins el tràmit de l'incident d'impossibilitat legal d'execució de la sentència d'enderroc del complex i donant conformitat al conveni subscrit amb la part recurrent, que estableix la indemnització a favor de la part demandant.

La interlocutòria explica que s'accepta aquest plantejament que resol la situació de l'edifici Sun Village, segons la llicència concedida per l'Ajuntament i sotmesa a la conformitat de la Sala, acceptant, al mateix temps, el conveni d'indemnització signat amb la part demandant el desembre de 2015.

Des de l'equip de govern han manifestat que «estem molt satisfets que s'hagi produït la decisió de la Sala del TSJC que acaba amb molt temps d'incertesa i permet treballar els serrells derivats d'aquest plet per aconseguir tancar definitivament aquest tema».

En aquest sentit han emès un comunicat en el qual han volgut deixar clar que «ho diem tant en nom dels qui vam formar part de l'Equip de Govern el juny del 2015, com en nom dels qui hi som ara, satisfets pel resultat dels esforços que han donat el seu fruit».

D'altra banda, han informat que el secretari-interventor està estudiant com fer front a aquesta indemnització. En els darrers anys s'ha estat treballant per sanejar les arques municipals i «es podrà assumir aquest compromís i els que es derivin de la gestió», han assenyalat.

Segona demanda

La sentència es dona després que el maig de l'any passat, el Tribunal Suprem dictés en contra de l'Ajuntament en la legalització del Sun Village. És una demanda d'un grup de veïns que va intentar anul·lar el POUM però els tribunals només van acceptar-ho per al Sun Village ordenant tornar els terrenys a la qualificació inicial. El tribunal va ser molt crític amb el govern de Palau per considerar que els canvis al POUM només intentaven eludir l'enderroc.

El TSJC fa referència a la sentència però entén que es manté com a correcta la llicència de legalització perquè ningú la va impugnar. Això suposaria que no hi ha perill que s'obligui a enderrocar l'edifici. Segons la sentència, va ser legalitzat amb «una llicència urbanística concedida amb posterioritat, per acord que no consta impugnat ni anul·lat» i s'accepta que no s'executi l'enderroc.

Un litigi de quinze anys

El Sun Village és un complex d'una quarantena d'habitatges en uns terrenys del municipi que tenien la qualificació d'equipaments i que es va començar a construir el 2001. Un veí va portar l'obra al contenciós, al·legant que a la parcel·la s'hi estaven aixecant habitatges i que aquests superaven l'alçada permesa. Va acabar acceptant un acord pel qual rebrà més de quatre-cents mil euros. Les costes del procés també van a càrrec de l'Ajuntament.

El cas va arribar fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 2006 va dictar la primera sentència que anul·lava la llicència d'obres i obligava el consistori a enderrocar el complex. Des d'aleshores, el tribunal ha desestimat tots els recursos que va presentar el consistori. Per la seva banda, els veïns afectats van arribar a reclamar fins a 12 milions d'euros pels danys que els ocasionava.