28 de gener de 2019
28.01.2019
Diari de Girona

Ferran Adrià presenta el projecte del Bulli1846, un espai d'exposició i innovació

L'1 de maig una web mostrarà tots els projectes, segons ha avançat el cuiner en una intervenció al Madrid Fusión

28.01.2019 | 15:14
El cuiner al Madrid Fusión

ElBulli1846 serà un espai expositiu i d'innovació, una evolució del Bulli Taller, en paraules de Ferran Adrià que ha aprofitat el Madrid Fusión per a presentar els seus projectes. El més immediat serà l'obertura del web 1 de maig des d'on es podrà conèixer tot el projecte.

El següent el museu arxiu que s'ubicarà en 6000 metres quadrats a Barcelona. I per a Cala Montjoi restarà el més esperat, un espai expositiu i laboratori on es mostrarà el procés d'innovació. «Ni és un restaurant, ni és una universitat, és un labexpositiu», deia ahir Ferran Adrià. Però hi ha més projectes: la digitalització de tot el material audiovisual sobre elBulli (elBulliDNA), el documental «El Bulli, història d'un somni» o el llibre «Sapiens».

El projectede Cala Montjoi s'ha hagut de presentar fins a quatre vegades per problemes amb la llicència però manté la idea que on hi hagué el millor restaurant del món hi hagi un espai de creació on treballaran un petit equip de persones i un espai expositiu. Hi haurà 1500 metres quadrats d'exposició interior i 3000 d'exterior.

«Qui hi vagi sortirà d'allà comprenent què és la innovació i els processos per a innovar no només en cuina sinó en qualsevol disciplina humana» va dir el cuiner.

«La vanguardia no dura 25 anys, estem bojos o què?», deia Adrià per qui el país que lideri el coneixement de qualitat serà el que guanyi. S'ha proposat liderar aquesta revolució intel·lectual gastronòmica.

En la seva esperada intervenció en la cimera gastronòmica Madrid Fusión, on tornava vuit anys després d'anunciar en el seu escenari el tancament de qui va ser reconegut com a millor restaurant del món diversos anys consecutius, va presentar elBullifoundation i els diversos projectes que contempla destinats al coneixement, la investigació i la divulgació.

L'estrena l'1 de maig al web

Adrià ha reconegut que per a liderar aquesta nova avantguarda gastronòmica basada en el coneixement «calen recursos», entre els quals el milió d'euros anuals que s'inverteixen en la fundació amb la qual treballa és «res».

«Nerviós per respecte a l'auditori», acompanyat per una ovació del abarrotat auditori del Palau Municipal de Congressos madrileny, diu que el projecte en el qual porta treballant vuit anys «va començar sent una cosa i acabarà sent una altra», que es veurà a partir de l'1 de maig en una web.

Allà hi haurà informació sobre laBulligrafía, el primer «museu arxiu» dedicat a un restaurant que obrirà a Barcelona el 2022 i que en els seus 6.000 metres quadrats deixarà constància del seu llegat, «perquè la gent es va a oblidar del que va passar a elBulli i en la gastronomia espanyola d'aquí a 40 anys». Un museu arxiu amb 90.000 objectes escanejats.

Investigació a Montjoi

De dimensions similars serà elBulli1864 a Cala Montjoi on es mantenen, remodelats, el menjador i la cuina, mentre que la resta de l'espai es dedicarà a exposicions, com la d'innovació, que acollirà el «primer taller de creació de la història de la gastronomia» i on es van idear les 1864 elaboracions que van arribar a les seves taules.

També hi haurà un equip destinat a la investigació, «com es fa en altres camps», de manera que Adrià assegura que l'espai «ni és un restaurant ni és una universitat: és un lab expositiu».

La digitalització de tot el material audiovisual sobre elBulli (elBulliDNA), el documental «El Bulli, història d'un somni», que es veurà a Amazon Prime Video, o el llibre «Sapiens», que plasmarà una «teoria de la cuina», són altres dels projectes en què treballa.

«La propera revolució és això», ha augurat Ferran Adrià, que ha recordat que la gastronomia suposa ja el 33 per cent del Producte Interior Brut (PIB), «més que el cinema o els llibres» gràcies a una revolució que va començar al país Basc, es va estendre a Catalunya de la mà i ara ha d'emprendre el camí del coneixement.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook