Figueres ha tornat a posar sobre la taula la problemàtica del cultiu de marihuana al sector oest de la ciutat. La situació es va tractar en la Junta de Seguretat que es va celebrar aquest dijous a l'Ajuntament i durant la reunió es va debatre com abordar una situació que fa anys que cueja al barri del Culubret i Sant Joan.

«Ens sentim avergonyits però no ens amaguem que el sector oest és com un supermercat de la droga», ha reconegut l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, després de la Junta. El batlle ha lamentat la situació en què viuen els barris de la zona nord-oest i que ha atribuït a la situació fronterera de Figueres. «Comprar droga és més barat a l'altre costat de la frontera» ha matisat Masquef, que ha reclamat més efectius policials i la implicació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

«Han ofert la seva col·laboració però volem fets i no paraules», ha recalcat. Al respecte, Masquef ha lamentat que la responsabilitat recaigui «sempre en els mateixos», en referència a la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra i ha insistit en la necessitat d'una major implicació dels cossos de seguretat estatal «en l'exercici de les seves competències». «Els hem demanat que facin controls més explícits d'entrades a l'autopista, al barri i en determinats vehicles» va explicar el batlle.

«El jutge degà ha reconegut que aquesta partida judicial és molt conflictiva per la ubicació fronterera i això comporta que molta gent del país veí vingui a cultivar i comprar aquí», insisteix Jordi Masquef.

Endurir el codi penal

Al respecte, el delegat d'Interior va defensar la implicació dels Mossos d'Esquadra i la necessitat d'endurir el codi penal per tal de resoldre la problemàtica. «A França el conreu es castiga amb 20 anys de presó però aquí en són 15 com a màxim.

Si és fa amb frau de llum, la condemna encara és major», ha explicat Ballesta, que considera que aquest és el principal motiu pel qual es cultiva a l'Alt Empordà.

Ballesta ha emplaçat l'Ajuntament a aprovar una moció en una sessió plenària per instar l'Estat a què endureixi el codi penal. «Els cossos policials precisen de més eines», ha insistit.

Segons ha explicat el responsable d'Interior a la demarcació, durant el 2018 s'han fet 50 dispositius, 725 inspeccions al sector oest i s'han detectat 170 casos de frau elèctric. «50 actuacions són moltes» , ha subratllat.

Per altra banda, Masquef assegura haver constatat un descens en els habitatges afectats pels talls de llum. Endesa ha executat part de les actuacions de sectorització i monitorització de línies a què s'havia compromès, la qual cosa ha permès reduir l'afectació causada per la sobrecàrrega de la xarxa elèctrica causada pel frau.

A més, l'alcalde ha insistit en què els dies que segueixen els operatius policials també s'ha detectat un descens en les incidències a la xarxa elèctrica.

En la reunió hi han assistit també els representants de tots els cossos de seguretat, de la judicatura i fiscalia, representants veïnals del sector oest i regidors de l'Ajuntament.