04 de febrer de 2019
04.02.2019
Diari de Girona

Detecten una xifra rècord de corb marí emplomallat al Parc Natural del Cap de Creus

El cens d'aus aquàtiques en va permetre comptabilitzar 43 exemplars i quatre parelles nidificants a cap Norfeu i sector sud del parc · El cens també registra una nombrosa població de baldriga mediterrània i espècies difícils de trobar a Catalunya com el remena-rocs

04.02.2019 | 12:32
Un corb marí emplomallat

El darrer cens d'aus aquàtiques al Parc Natural del Cap de Creus ha registrat un rècord de població de corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis). S'han identificat 43 exemplars. L'espècie està nidificant en llocs on no ho havia fet fins fa dos anys. Es tracta d'un ocell que a tot Catalunya només cria a zones de litoral rocallosos de l'Empordà i la Selva. Hi ha poblacions com els gavians argentats que s'estan recuperant després d'uns anys a la baixa.

Han informat que s'han trobat un mínim de quatre parelles nidificant, covant els nius de Cap Norfeu i sector sud del parc. S'han trobat a zones com Sa Planassa o Punta de la Figuera on en els darrers dos anys no criava.


Foto: Ponç Feliu


També és nombrosa la població de baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan), amb un total de 448 exemplars i la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), amb un total de 70 exemplars.

Pel que fa a espècies difícils de trobar a Catalunya, s'han pogut veure 3 remena-rocs (Arenaria interpres), la qual cosa confirmaria la tendència d'hivernada de l'espècie a Cap de Creus els darrers anys, únic punt de les comarques gironines i un dels únics a tot Catalunya. També dos exemplars de bec de serra mitjà (Mergus serrator) a Cala Fredosa, i  un mussol emigrant ( Asio flammeus)  a Sa Planassa.

El cens es va realitzar entre el 4 i el 20 de gener. El va portar a terme el personal tècnic del parc en coordinació amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.


Segons Medi Ambient, el cens ha evidenciat la tendència a la recuperació de les poblacions d'espècies que darrerament anaven a la baixa. És el cas dels gavians argentats (Larus michahellis), l'espècie d'au aquàtica més present al parc, amb 1.447 exemplars, prop de 200 més que l'any anterior. Les xifres mostren una recuperació després de la baixada de fa dos anys, quan la població registrada va arribar a 834 individus, tot i que encara se situa més baixa que a principis de dècada, quan va arribar als 1.843 individus el 2011.


Espècie (nom català)

Espècie (nom científic)

Total exemplars

Ànec collverd

Anas platyrrhynchos

4

Bec de serra mitjà

Mergus serrator

2

Cabussó collnegre

Podiceps nigricollis

1

Corb marí gros

Phalacrocorax carbo

43

Corb marí emplomallat

Phalacrocorax aristotelis

43

Mascarell

Morus bassanus

7

Baldriga balear

Puffinus mauretanicus

70

Baldriga mediterrània

Puffinus yelkouan

448

Baldriga no-identificada

Puffinus sp.

32

Bernat pescaire

Ardea cinerea

3

Martinet blanc

Egretta garzetta

3

Becada

Scolopax rusticola

2

Xivitona

Actitis hypoleucos

1

Remena-rocs

Arenaria interpres

3

Polla d'aigua

Gallinula chloropus

3

Gavià argentat

Larus michahellis

1447

Gavià fosc

Larus fuscus

2

Gavina riallera

Croicocephalus ridibundus

90

Gavina capnegra

Ichtyaetus melanocephalus

6

Gavineta de tres dits

Rissa tridactyla

3

Xatrac bec-llarg

Sterna sandvicensis

24

Paràsit gros

Stercorarius skua

1

Mussol emigrant

Asio flammeus

1

Blauet

Alcedo atthis

1

Rossinyol bord

Cettia cetti

1

Cuereta blanca

Motacilla alba

19

Repicatalons

Emberiza schoeniclus

5Compartir a Twitter
Compartir a Facebook