El darrer cens d'aus aquàtiques al Parc Natural del Cap de Creus ha registrat un rècord de població de corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis). S'han identificat 43 exemplars. L'espècie està nidificant en llocs on no ho havia fet fins fa dos anys. Es tracta d'un ocell que a tot Catalunya només cria a zones de litoral rocallosos de l'Empordà i la Selva. Hi ha poblacions com els gavians argentats que s'estan recuperant després d'uns anys a la baixa.

Han informat que s'han trobat un mínim de quatre parelles nidificant, covant els nius de Cap Norfeu i sector sud del parc. S'han trobat a zones com Sa Planassa o Punta de la Figuera on en els darrers dos anys no criava.

També és nombrosa la població de baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan amb un total de 448 exemplars i la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), amb un total de 70 exemplars.

Pel que fa a espècies difícils de trobar a Catalunya, s'han pogut veure 3 remena-rocs (Arenaria interpres la qual cosa confirmaria la tendència d'hivernada de l'espècie a Cap de Creus els darrers anys, únic punt de les comarques gironines i un dels únics a tot Catalunya. També dos exemplars de bec de serra mitjà (Mergus serrator) a Cala Fredosa, i un mussol emigrant (Asio flammeus) a Sa Planassa.

El cens es va realitzar entre el 4 i el 20 de gener. El va portar a terme el personal tècnic del parc en coordinació amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Segons Medi Ambient, el cens ha evidenciat la tendència a la recuperació de les poblacions d'espècies que darrerament anaven a la baixa. És el cas dels gavians argentats (Larus michahellis), l'espècie d'au aquàtica més present al parc, amb 1.447 exemplars, prop de 200 més que l'any anterior. Les xifres mostren una recuperació després de la baixada de fa dos anys, quan la població registrada va arribar a 834 individus, tot i que encara se situa més baixa que a principis de dècada, quan va arribar als 1.843 individus el 2011.

Espècie (nom català)

Espècie (nom científic)

Total exemplars

Anas platyrrhynchos

Mergus serrator

Podiceps nigricollis

Phalacrocorax carbo

Phalacrocorax aristotelis

Morus bassanus

Puffinus mauretanicus

Puffinus yelkouan

Puffinus sp.

Ardea cinerea

Egretta garzetta

Scolopax rusticola

Actitis hypoleucos

Arenaria interpres

Gallinula chloropus

Larus michahellis

Larus fuscus

Croicocephalus ridibundus

Ichtyaetus melanocephalus

Rissa tridactyla

Sterna sandvicensis

Stercorarius skua

Asio flammeus

Alcedo atthis

Cettia cetti

Motacilla alba

Emberiza schoeniclus