La Guàrdia Urbana de Figueres perdrà enguany deu agents per jubilació anticipada. Els efectius s'han acollit al Reial Decret del Govern espanyol que facilita que els agents de les policies municipals es puguin prejubilar a partir dels 59 anys. Al respecte, l'Ajuntament de Figueres convocarà deu places per compensar aquestes baixes, set de lliure oposició -que no s'incorporaran fins el juny del 2020- i tres de mobilitat interadministrativa -amb la seva incorporació prevista pel març.

L'alcalde Jordi Masquef ha explicat que tots els efectius que podien acollir-se al decret ho han fet i, per tant, seran deu agents els que deixaran el cos de policia enguany (cinc sergents, quatre agents i un caporal). Quatre ja ho han fet efectiu aquest gener, quatre mes deixaran la Guàrdia Urbana entre març i juny i els dos restants al desembre.

L'alcalde veu les jubilacions com una «oportunitat» per «reestructurar» i «rejovenir» la plantilla, que actualment té una mitjana d'edat de més de 48 anys. Actualment la plantilla està integrada per 74 agents i la previsió és que al desembre d'enguany s'hagin corregit les baixes i disposar de 75 efectius. L'Ajuntament preveu tenir resolta la reducció d'agents al mes de juny, però dels 74 en plantilla n'hi ha «dos o tres» de baixa, segons ha explicat l'alcalde.

L'inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Josep Maria Riera, defensa que les jubilacions no afectaran la seguretat ciutadana. «Passarem un impàs de dos o tres mesos amb dos o tres agents menys però procurarem que no tingui afectació en els serveis a la ciutadania», ha insistit Riera. En aquest sentit ha assegurat que les baixes no implicaran una reducció de serveis, sinó que la plantilla s'ha reorganitzat internament.

Promoció interna

Per la seva banda, el regidor de Seguretat, Quim Felip, ha detallat que ja han incorporat un sergent en comissió de serveis i que al mes de juny s'incorporaran quatre agents més provinents de l'escola de policia corresponents a la convocatòria del 2018. A més, també preveuen promocions internes per cobrir les places de sergent i caporal.

El responsable de l'àrea de seguretat ha explicat que pels propers anys es preveuen noves jubilacions. L'any vinent se'n podrien produir tres més i el 2021, dues. En total serien quinze efectius els que acabarien abandonant el cos en un període de tres anys acollint-se a la jubilació anticipada a partir dels 59 anys i 37 de servei.

Al respecte, el cap de la Guàrdia Urbana ha defensat que s'impulsaran dos processos: «d'una banda dotar d'agents la base i d'una altra fer convocatòries de promoció interna per absorbir els comandaments que ens calen a la plantilla».

La convocatòria de noves places d'agents es mantindrà en els propers anys i la previsió és arribar als 81 efectius entre el 2020 i el 2021. El dèficit d'agents de la Guàrdia Urbana fa temps que s'arrossega.