El govern de Figueres està ultimant les converses de negociació amb els grups de l'oposició abans de dur la validació del pressupost municipal al ple. Ja s'ha reunit amb el PP, PSC, Cs i ERC i la setmana vinent ho farà amb la CUP i CExF.

Esquerra i el govern del PDeCAT es van reunir dimecres amb el pressupost del 2019 sobre la taula. «Ens hi hem reunit confiant en l'esperit amb què han actuat anteriorment», explica el regidor d'Hisenda, Manel Toro, en referència als darrers pressupostos municipals aprovats amb el vot afirmatiu dels republicans.«Figueres necessita aquesta voluntat comuna», ha subratllat el regidor.

Des d'ERC, la portaveu, Agnès Lladó, assegura que han de tornar a estudiar el pressupost perquè «no inclou els projectes que hem prioritzat en els darrers anys», diu la regidora. Segons Lladó, no es tracta de fer «una carta als Reis», però asseguren no haver-hi vist reflectit el «foment a l'ocupació i evitar la degradació de la ciutat». Tot i això, des del govern confien en la benentesa.

Les últimes negociacions

D'altra banda, el govern preveu reunir-se durant la setmana que ve amb CExF i la CUP i tancar, així, la ronda de negociacions. Les dues formacions van rebre aquest dijous la proposta del pressupost i se'ls ha proposat reunir-se el dilluns. «Veiem amb escepticisme uns pressupostos que no es podran executar malgrat que encara no els hem pogut estudiar», diu Òscar Vergés, de CExF.

En la mateixa línia es manifesta el portaveu de la CUP, Toni Garcia, tot i estar obert a fer «tantes aportacions com siguin necessàries». Difícilment, però, ni la CUP ni CExF facilitaran l'aprovació dels comptes. «Entenem la ciutat d'una manera molt diferent», insisteix Garcia.

En el cas de Vergés, la formació es va abstenir en els comptes de l'any passat, però la formació critica que encara no s'hagin executat els acords a què van arribar amb l'anterior alcaldessa, Marta Felip. «En una primera reunió del mes de gener els vaig demanar què pensaven fer amb els acords del 2018 i encara no he obtingut resposta», critiga Vergés. De fet, els cupaires també recorden acords incomplerts arran de l'acord d'abstenció del pressupost de fa dos anys.

Els pressupostos, però, ja tenen de moment deu vots a favor (set del govern i tres del PSC) i previsiblement les dues abstencions del PP. Cs ja va anunciar que s'hi oposaria. El regidor d'Hisenda assenyala que difícilment els pressupostos municipals es podran portar a ple el 28 de febrer i veu «factible» que s'acabin validant en la sessió ordinària del 7 de març.