L'entitat ecologista Iaeden ha demanat a la Generalitat que aturi la tramitació d'una granja de porcs a tocar d'un estany de l'Albera i que protegeixi l'espai natural incloent-lo a la Xarxa Natura 2000. Més d'una trentena de científics i estudiosos de l'Albera donen suport a la protecció de l'espai.

En els termes de La Jonquera, Cantallops, Capmany i Sant Climent Sescebes a la serra de l'Albera hi ha un seguit d'estanys, basses i closes d'un alt interès paisatgístic, geològic, botànic i faunístic. La majoria van ser inclosos dins l'inventari de zones humides de Catalunya i formant part de l'EIN Basses de l'Albera, inclòs dins la Xarxa Natura 2000, però no tots.

L'espai que l'entitat vol protegir és un estany temporal que forma part d'un conjunt conegut a l'Inventari de Zones Humides de Catalunya com estanys de Serra-Saguer i nord de la Cardonera. Estan situats en els límits dels termes municipals de Sant Climent Sescebes i Capmany i s'inunden durant una part de l'any.

Durant els segles XVIII i XIX van resultar alterats per la construcció d'una sèrie de recs de drenatge que impedien l'acumulació d'aigua. Els antics recs connectaven tot el conjunt. Però des de l'entitat expliquen que en l'actualitat els recs estan plens de sediments. Malgrat això, encara permeten l'escorrentia d'aigua i la interconnexió entre ells.

La zona no està inclosa en l'EIN Basses de l'Albera només a l'inventari de Zones Humides.

Des de l'entitat Iaeden estan preocupats per la tramitació d'un projecte per a construir una granja de porcs. Es tractaria, segons la seva informació, d'una granja d'engreix de porcs (1984 caps) a escassos 90 metres de l'estany i "totalment dins la cubeta d'una closa inundable". És un antic estany dessecat gràcies a un rec que extreu l'aigua cap a la riera de Torrelles i cap a l'estany Llampol.

Tant la construcció de la granja com l'activitat consideren que "pot provocar unes alteracions irreversibles al conjunt de la zona".

Per això han entrat al registre del departament de Territori i Sostenibilitat una sol·licitud per demanar l'aturada de la tramitació definitiva de la granja i la inclusió de l'estany dins el sistema protegit de basses de l'Albera. La petició ve signada per més d'una trentena de científics i estudiosos.

Durant una Trobada d'Estudiosos del Patrimoni Natural de l'Albera el passat novembre es va posar sobre la taula aquesta problemàtica.