Ara s'han complert 13 anys des que l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat van començar a treballar en el projecte per construir una nova residència assistida per a la gent gran, amb el seu corresponent centre de dia, al sector Carles Fages de Climent, al barri del Poble Nou. Entre els molts acords signats i anunciats hi havia un conveni entre l'Obra Social de la Caixa i l'actualment anomenat departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat per garantir el seu finançament, quantificat en més de cinc milions d'euros, amb aportacions també de la Fundació Salut Empordà.

Al 2016, fins i tot, l'Ajuntament ja va tramitar la concessió directa de la finca municipal on s'ha de construir l'equipament a la Fundació Salut Empordà i també es va aprovar que portaria el nom de 'Residència Figueres-Salut Empordà'.

En la meva doble i recent condició d'alcalde de Figueres i president del Patronat de la Fundació Salut Empordà em resulta del tot incomprensible que després de tants anys, de tots els acords i compromisos subscrits entre les diferents institucions, i de l'evident necessitat que té la ciutat i la resta de la comarca de disposar d'una nova residència geriàtrica de caràcter públic, aquest projecte sigui encara només això, un projecte.

L'acord preveu la construcció d'una residència assistida, amb 96 places, i un centre de dia amb 30 places més. En una segona fase es preveu la construcció de 10 habitatges tutelats. En total s'urbanitzarien, en la construcció inicial, més de 400m2 d'una superfície total de 5.000 m2.

La filosofia d'aquest projecte és la innovació en l'atenció personalitzada. El model parteix de l'atenció centrada en la persona, un dels eixos internacionalment reconeguts i que es consideren que han d'estar presents en una atenció de qualitat.

Des de l'Ajuntament de Figueres ho considerem una prioritat perquè la gent gran ha de merèixer tota la nostra atenció. Sovint són els que menys es queixen, però no per això hem de desatendre les seves necessitats.

El cert, però, és que l'Ajuntament de Figueres i la Fundació Salut Empordà ja fa temps que hem fet tots els deures (l'Ajuntament aportant el terreny i part del finançament, i la Fundació també amb finançament i gestió) i ara restem només pendents que des de la Generalitat s'assumeixi d'una vegada un compromís inequívoc amb aquesta residència.

És una necessitat que arrosseguem des de fa massa temps i que ara ja s'ha convertit en una urgència social per atendre la nostra gent gran i suplir l'actual dèficit de places públiques que patim.

És per això que aquestes línies volen ser també un clam perquè l'escolti el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, de qui em consta que està al cas d'aquesta problemàtica i de qui confio que aviat atendrà aquesta reivindicació.

La meva col·laboració és i serà màxima i per això espero que abans de venir a Figueres a impulsar altres propostes partidistes, primer culminem aquest projecte de la tan necessària residència geriàtrica. Per credibilitat i per justícia amb la nostra gent gran.