El promotors de la urbanització Sa Guarda de Cadaqués defensen que han reduït a més de la meitat el nombre d'habitatges projectats en el primer pla que van tramitar -que data del 2006- per minimitzar l'impacte ambiental. Segons detalla el president de la junta de compensació, David Dalmau, la revisió del projecte la van fer a petició d'Urbanisme i amb l'objectiu de reorganitzar el sector i reduir edificabilitat.

«El que ens agrada de Cadaqués és l'entorn, el nostre objectiu és preservar-lo al màxim», afirma Dalmau. Detalla que, segons el projecte aprovat definitivament el 2013, s'hi poden aixecar un màxim de 43 habitatges -en comptes dels 104 previstos inicialment- i hi ha 4.000 metres quadrats destinats a ús hoteler.

«Sa Guarda és un projecte molt curós amb el medi ambient i amb el paisatge», assegura Dalmau. Els promotors han volgut sortir al pas de les crítiques ecologistes contra la urbanització, que és un dels projectes afectats per la moratòria aprovada per Urbanisme que atura les noves construccions a primera línia de mar al llarg de la Costa Brava. La junta de compensació lamenta que, encara que han fet «de bona fe» aquesta feina de la mà d'Urbanisme per tirar endavant un nou pla parcial tot i que ja en tenien un degudament tramitat, ara s'hagin vist afectats per la moratòria. En el seu cas, l'aturada arriba quan ja compten amb el permís d'urbanització i reparcel·lació -uns treballs que ja estan fent i que es preveu que durin entre 18 i 20 mesos. La moratòria només atura les obres per construir les edificacions, que és el que encara no s'havia tramitat.

Amb tot, sí que exposa que la moratòria ha suposat un «fre», sobretot perquè en el cas de Sa Guarda enfilaven la recta final. «Això ha fet que les persones que estaven interessades en aparaular una casa s'hagin fet enrere, per tant financerament i econòmicament és un problema greu per a nosaltres», ha exposat. Els promotors estan a l'espera de veure com es desenvolupa la moratòria però no descarten acabar reclamant pel greuge causat.

Arran de l'oposició al projecte i de la moratòria aprovada, els promotors han encarregat dos informes nous: un per avaluar la qualitat mediambiental de les oliveres i preservar aquelles que tinguin valor i un anàlisi arqueològic sobre elements patrimonials que hi pugui haver al sector.