Jordi Masquef va aconseguir aprovar ahir els seus primers pressupostos com a alcalde de Figueres, amb els suports del PSC i el PP. Els comptes municipals per al 2019 ascendeixen a 58.424.695 euros, un 3,62% més que l'any passat (56,57 milions), i van tirar endavant amb deu vots afirmatius (set de l'equip de govern del PDeCAT i els dos no adscrits i els tres del PSC), dues abstencions (PP) i nou en contra (ERC, CUP, Cs i CExF).

El pressupost busca, segons ha explicat l'alcalde, Jordi Masquef, millorar l'espai públic, la continuïtat dels projectes clau per a Figueres i l'impuls de nous, l'atenció a les persones, polítiques socials i d'habitatge, la seguretat, promoció econòmica, turística i comercial.

D'aquests 58,42 milions d'euros, 4,5 milions es destinaran a inversions. El nou pavelló s'emporta la major inversió del pressupost municipal amb una partida d'1,07 milions d'euros, seguit de les obres i museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí (519.000 euros). També es preveuen 50.000 euros per a l'adquisició de l'habitatge on va viure el pintor, que se sumaran als 200.000 euros del pressupost de l'any anterior per a la compra de la finca.

També hi ha prevista una partida de 135.000 per a la reforma i adquisició d'obres del Museu de l'Empordà; 100.000 euros per a l'ampliació del centre de formació integrat Ferran Sunyer; 220.000 del projecte d'itineraris ciclistes Bici trans-Cat; i 90.000 euros per a l'adequació de la nova seu de la DO Emporodà.

A més, les inversions del 2019 també contemplen millores en escoles i centres educatius així com en equipaments esportius municipals, ajuts per a la millora de façanes i per a l'obertura d'establiments comercials, la renovació del clavegueram; la xarxa d'aigua i el pla de recs i l'aportació per al nou centre d'acollida d'animals comarcal.La inversió programada és de 4,5 milions d'euros, 4,1 milions de la qual se sufragaran mitjançant crèdit i els 450.000 restants, a través de subvencions.

Pel que fa al nou servei de recollida d'escombraries que està impugnat, s'ha reservat una partida d'1,4 milions. També es contempla l'externalització temporal d'enllumenat públic (360.000) i parcs i jardins (660.000). La previsió és que en el darrer trimestre de l'any es posi el contracte a licitació mentre es gestiona la municipalització d'aquests serveis en un termini «d'entre tres i quatre anys».

L'alcalde, Jordi Masquef, assegura que es tracta d'un pressupost de «recuperació» i «contenció». El pressupost destinarà 28,1 milions a serveis urbans i urbanisme; 16 milions d'euros a serveis a les persones i 1,6 milions a promoció econòmica. Les despeses corrents (capítol 2) s'emporten una quarta part del pressupost (25 milions) i el capítol de personal augmenta un 1,5% respecte l'any anterior.

Els comptes també preveuen uns ingressos superiors a l'exercici anterior. Concretament 1,85 milions d'euros més que esperen recaptar amb l'impost de l'ICIO, les plusvàlues, l'increment de la taxa d'escombraries i major pressió en el cobrament de multes.

També augmentaran les retribucions al personal municipal. El capítol 1 s'incrementarà per l'aplicació d'una part de la valoració de llocs de treball amb un increment salarial, la contractació de deu agents de la Guàrdia Urbana i de personal administratiu.

Masquef ha defensat que es tracta d'un pressupost «equilibrat» amb la voluntat de «donar continuïtat» als projectes iniciats el 2018.

Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, ERC va argumentar la seva negativa a la pèrdua de confiança i la inexistència de les línies estratègiques de la formació. Tant des de la CUP com CExF -que també hi van votar en contra- van reclamar més polítiques socials en un «xoc integral» contra la pobresa i van titllar la previsió d'ingressos «d'afany recaptatori». En canvi, des de Cs van criticar la manca de polítiques als barris i van atribuir el vot negatiu al context polític català.

D'altra banda, el PSC va justificar el sí per una qüestió de «responsabilitat i en considerar que tombar el pressupost a tres mesos de les eleccions «no aportaria res a la ciutat». Així mateix, el PP va explicar l'abstenció per la voluntat de «treballar de Figueres» i perquè encara hi ha acords passats pendents.