L'hospital de Figueres ha estrenat una unitat pilot de disfunció sexual i dolor pelvià, integrat dins el servei de Ginecologia i Obstetrícia del centre. El projecte és l'únic d'aquest d'aquest tipus que hi ha actualment a la demarcació de Girona en l'àmbit de la salut pública, segons assenyala el propi hospital, i parteix de la hipòtesi que un increment en l'atenció a la salut sexual de les dones es pot traduir en una millora de la seva qualitat de vida.

Mentre que l'especialitat d'Andrologia s'ha consolidat en el món de l'Urologia per als homes, una dona en la mateixa situació disposa d'un ginecòleg que sovint no té formació específica en disfunció sexual. Amb aquest projecte pilot, l'hospital de Figueres vol abordar la sexualitat femenina de manera específica i transversal, dirigint-se a les dones i al conjunt de la parella.

La Unitat pilot trenca el tabú sobre la sexualitat femenina i obre el camí cap al tractament dels problemes sexuals en les dones. La directora assistencial de la Fundació Salut Empordà, Àngels Morales, va destacar que el projecte permet «abordar de manera especialitzada les disfuncions sexuals de la dona i millorar la seva salut i qualitat de vida».

Per la seva banda, directora responsable del projecte i ginecòloga de l'hospital, Raquel Tulleuda, ha posat l'accent en l'elevada incidència de les disfuncions sexuals i, malgrat que no hi ha estudis específics en com afecta el trastorn a les dones, les xifres estimades per dolor i alteracions ho situen al voltant del 35% de la població femenina sexualment activa.

La unitat està formada per una ginecòloga especialitzada en disfuncions sexuals i, en els casos que sigui necessari, es coordinarà amb altres professionals com poden ser psicòlegs o fisioterapeutes de sòl pelvià.

Inicialment, la consulta és quinzenal, i les pacients hi van per derivació dels especialistes. També es contemplen sistemes d'accés ràpid en cas de necessitat.

El projecte pilot s'ha marcat nou àrees d'incidència pel que fa a les disfuncions seuxals i que inclouen víctimes de violència de gènere, malalties cròniques, adolescents, mutilació genital femenina i dolor pelvià i vulvar crònic (amb especial atenció a l'endometriosi).

També s'aplicarà en el context de processos oncològics, a l'embàras, postpart, alletament o criança i en casos de trastorn per dolor amb la penetració i trastorn de l'orgasme.

60 casos de càncer de mama

A l'hospital de Figueres es diagnostiquen uns 60 casos anuals de càncer de mama i 45 d'altres de tipus ginecològic. Es tracta de més de 100 pacients anuals que veuen afectada en major o menor mesura la seva vida sexual (alguns estudis ho situen al 80%). Al centre hospitalari de l'Alt Empordà es fan quasi 1.000 parts anuals, el 80% dels quals són vaginals. Als 3 mesos del part, les estadístiques indiquen que un 80% de dones pateix alguna disfunció sexual. I a l'any, més del 50% té problemes de desig. És per això que, a més de la consulta general, la Unitat proposa accions complementàries per donar suport específic amb sessions informatives per a gestants i seguiment un cop han estat donades d'alta, l' abordatge específic de pacients amb càncer de mama i altres, així com d'aquelles dones que pateixen dolor pelvià i endometriosi i la definició d'un cribatge de violència de gènere en el qüestionari ginecològic.