Més d'un centenar de persones es van manifestar ahir a Cadaqués per reclamar que «s'aturin tots els projectes urbanístics» que preveuen aixecar 400 noves cases en diversos sectors de la població.

Sant Baldiri, Es Llané o Caials són alguns dels espais en els quals es vol construir, segons la convocatòria de protesta de SOS Costa Brava i l'Associació Amics de la Natura de Cadaqués.

L'advocat de les dues entitats, Eduard de Ribot, considera que «no és just que els promotors desfigurin la silueta de Cadaqués per sempre i, menys, quan això significa destruir terrenys amb un alt valor natural i paisatgístic».

«Hi ha més de 400 noves cases previstes a Cadaqués. No demanem que es construeixin zero, però sí que es redueixi el número i, sobretot, que es facin amb criteri i sentit comú i fent estudis previs, i no amb tanta pressa», va ressaltar el secretari de l'Associació dels Amics de la Naturalesa, David Tibau.

Tibau espera que el Pla director urbanístic de sòls no urbanitzables, que prepara la Generalitat, doni resposta a les seves demandes.

De forma paral·lela, la plataforma SOS Costa Brava ha avisat que preparen les al·legacions que presentaran a aquest document del govern català. La concentració va acabar davant les obres que han començat al sector de Sa Guarda, on s'aixecaran 104 nous habitatges i un hotel.

Els promotors tenen els permisos per construir des del 2013, però només tenen llicència per urbanitzar els terrenys de 14.000 metres quadrats. En canvi, no tenen llicència per edificar, ja que és un dels espais afectats per la moratòria de la Generalitat, que ha deixat en suspens les sol·licituds de noves llicències i les que estan en tràmit.

Multiplicar zones verdes

Durant els últims mesos, les associacions ecologistes han instat les administracions a «parar les obres», però han lamentat que «ni la Generalitat ni l'Ajuntament» han donat resposta a les seves sol·licituds.

De la seva banda, els propietaris de Sa Guarda, agrupats en la Junta de Compensació, han assegurat que tot el projecte és «el màxim de respectuós amb el medi ambient» i que «han reduït la superfície constructiva».

«A més, hem obert un vial per descongestionar el tràfic del municipi i hem multiplicat per tres les zones verdes previstes: de 15.000 metres quadrats a més de 50.000», va subratllar el president de la Junta de Compensació, David Dalmau. L'associació Amics de la Natura de Cadaqués ja va denunciar al gener a través d'una instància a l'Ajuntament la construcció dels 104 habitatges de luxe a Sa Guarda.