L'Ajuntament de l'Escala podrà intervenir en la presa de decisions sobre el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries. S'ha renovat el conveni que inclou la creació d'un òrgan de gestió, un Consell Director, on hi haurà representats la Generalitat, l'Ajuntament i la direcció del museu. Amb aquest pas s'aconsegueix, segons ha remarcat l'alcalde, Víctor Puga, una reclamació històrica de diferents governs municipals.

Puga ha posat de manifest públicament que més enllà de fer seguiment de les activitats que es porten a terme al jaciment i que tenen a veure amb el poble de l'Escala, ara es podrà treballar de cara al futur per aprovar plans d'acció, per decidir sobre els pressupostos i fer-ho de forma conjunta.

La mesura enforteix la relació entre les dues parts. Per al batlle, té poc sentit tant que el MAC Empúries faci una gestió al marge de l'Escala, com que l'Ajuntament organitzi activitats que tenen un referent en el patrimoni d'Empúries o en la història sense treballar-hi conjuntament.

El ple de l'Ajuntament celebrat dilluns va aprovar la renovació del conveni de col·laboració amb l'Agència Catalana del Patrimoni -a través del Museu d'Arqueologia de Catalunya-, que en aquesta ocasió preveu la creació del Consell Director comú.

El nou òrgan es reunirà de forma ordinària cada sis mesos. Hi seran representants l'alcalde, el conseller de Cultura, el director del MAC, el regidor de Cultura, el responsable del MAC-Empúries i el tècnic de Cultura municipal.

Activitats conjuntes

El nou conveni, segos ha informat l'Ajuntament, també recull les diferents activitats que es fan de forma conjunta i obre la porta a la creació de noves accions de difusió i a la possibilitat d'oferir entrades conjuntes amb els diferents museus que hi ha a l'Escala. Alguns dels actes que vinculen la població i el museu acullen un gran nombre de públic com és el cas del Triumvirat Mediterrani o els concerts.

També es recullen accions ja previstes en el conveni anterior, com l'ordenació dels accessos i l'aparcament a l'entrada del jaciment.