Primers passos a Figueres per dotar la Guàrdia Urbana d'una unitat canina. L'Ajuntament ha contractat els serveis de l'empresa d'ensinistrament caní Lladruc perquè ajudi el cos municipal de policia en la lluita contra el tràfic d'estupefaents. Ahir la Guàrdia Urbana va fer el primer servei en zones conflictives acompanyats de dos cans: en Nemo i en Popeye.

Els dos animals s'alternen per una major efectivitat i acompanyen els agents juntament amb els seus ensinistradors. El consistori ha signat un contracte de lloguer pels serveis de l'animal ensinistrat amb l'empresa Lladruc amb un cost de 5.880 euros (IVA inclòs), segons han confirmat fonts municipals. Aquestes mateixes fonts desmenteixen que el cost sigui de 15.000 euros tal com va assenyalar el regidor del PSC, Pere Casellas, en el darrer ple municipal.

Es tracta d'una prova pilot que inclou vint-i-una sortides de tres hores cadascuna i durant les quals els agents de policia desplegaran dispositius acompanyats pel gos i el seu ensinistrador.

«Si això dona resultat després serà quan prepararem un concurs públic de quatre anys», va explicar el regidor de Seguretat, Quim Felip. El responsable polític de la Guàrdia Urbana de Figueres ha assegurat que fa temps que l'equip de govern estava treballant en la incorporació dels serveis d'un guia caní en les tasques del cos policial. «No érem a temps de tenir una gossera perquè es molt car i d'aquesta manera podem provar si és efectiu», subratlla Felip. Pel regidor la quantitat es troba dins el pressupost.

Felip ha assegurat que han estudiat els models aplicats en d'altres ciutats de la demarcació, com Salt, Girona i Lloret de Mar. De fet, es mostra partidari d'adoptar el mètode de la capital de la Selva, en què la policia local disposa de tres gossos policia: la Nala, la Mia i en Zorro.

L'operatiu s'ha tancat amb un detingut amb una ordre de crida i cerca, vuit denúncies per tinença de droga, tres actes aixecades per consum d'alcohol a la via pública i 24 persones identificades. Els agents acompanyats pel gos policia han inspeccionat quatre establiments de la Marca de l'Ham i dels entorns de l'estació d'autobusos. El dispositiu també s'ha desplegat als jardins Enric Morera.