Una recerca per identificar i inventariar els cellers particulars que encara es conserven a les cases de l'Albera, a l'Empordà, ha obtingut la primera beca Eduard Puig Vayreda a l'entorn de la vinya i del vi a l'Empordà. La proposta premiada és obra de l'enòleg i sommelier Jordi Esteve i la fotògrafa i sommelier Clara Isamat, que en els propers mesos desenvoluparan aquest estudi, que té com a objectiu preservar la memòria històrica d'una arquitectura i d'una activitat econòmica i social vinculada amb l'elaboració de vi en habitatges particulars.

El projecte d'investigació es desenvoluparà a les localitats de Garriguella, Rabós d'Empordà, Sant Climent de Sescebes i Capmany. Segons es detalla a la proposta guanyadora, l'inventari inclourà el nom del celler, la seva ubicació i el seu plànol; la seva descripció i els seus elements; el mètode d'elaboració del vi; la informació dels propietaris actuals i la història de la família; el lèxic rural i tradicional, així com material gràfic històric i actual.

A la memòria del projecte, els guanyadors asseguren que «volen fer una recerca dels antics cellers que es conserven en bon estat, tot i que estan en desús des de fa molt temps i que corren el risc de desaparèixer pel creixement urbanístic i les reformes dels habitatges». I afegeixen: «Farem un inventari de cada celler amb l'objectiu de conservar la memòria històrica d'una arquitectura adaptada a les necessitats d'un moment concret de la societat dels pobles de l'Albera». Jordi Esteve és tècnic enòleg agroalimentari i sommelier. Ha treballat a cellers de l'Empordà, Xile, Califòrnia i Itàlia. Des del 2015 dirigeix Rims, vins i vinyes, una explotació a Rabós d'Empordà. Clara Isamat és una fotògrafa i sommelier que, durant els últims anys, ha dirigit i produït diversos documentals vinculats al vi.

La beca està dotada amb 5.000 euros i es concedeix a un projecte d'investigació inèdit en relació amb la viticultura i l'enologia. El lliurament de la beca es va fer ahir en un acte a la biblioteca del Castell de Peralada.