La Fiscalia de Girona ha acordat presentar una querella contra l'alcalde de Castelló d'Empúries , Salvi Güell, per donar suport a l'1-O. El ministeri fiscal demana al jutjat d'instrucció de Figueres que investigui Güell per presumptes delictes de desobediència i prevaricació en relació a la celebració del referèndum.

Güell assegura que està «molt tranquil» perquè va fer «el que havia de fer» i, si calgués, ho repetiria. En aquest sentit, diu que tot plegat forma part de «la persecució de l'estat espanyol» i de «l'estratègia de la por» però assegura que «no se'n sortiran».

L'alcalde no entén perquè en alguns casos han decidit arxivar les causes obertes i en d'altres querellar-se però diu que, en qualsevol cas, «no respon a cap criteri d'objectivitat».

Ara, el jutjat haurà de decidir si obre diligències prèvies i cita l'alcalde com a investigat. A banda de Güell, la Fiscalia de Girona també ha resolt querellar-se contra l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais. En canvi, ha arxivat les causes contra l'alcaldessa de Girona i els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Puigcerdà, Olot i Palafrugell.

Figueres i Roses

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i l'exalcaldessa de Figueres també van ser investigades per la seva participació en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i van ser citades a declarar als jutjats de Figueres.