28 de març de 2019
28.03.2019
Diari de Girona

El Museu Empordà acollirà una mostra dels últims 50 anys de la cuina empordanesa

L'empresa Aigües de Vilajuïga aporta 100.000 euros per l'organització de l'exposició temporal «El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli». S'inaugura el 27 d'abril, durant les fires de la Santa Creu, i aprofundeix en la relació entre gastronomia i artistes

27.03.2019 | 23:24
El Museu Empordà acollirà una mostra dels últims 50 anys de la cuina empordanesa

El Museu de l'Empordà s'endinsarà en la relació entre la cuina empordanesa i els artistes i intel·lectuals. L'exposició temporal «El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli» s'inaugurarà el proper 27 d'abril coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu i es podrà visitar fins el 15 de setembre. L'empresa Aigües de Vilajuïga i l'Ajuntament de Figueres han signat un conveni de col·laboració per al finançament de l'exposició a través del qual l'empresa –propietat de la farmacèutica Grífols– hi aportarà 100.000 euros.

El finançament es dedicarà a la producció de l'exposició, l'edició d'una publicació amb articles vinculats amb el món de la cuina i la cultura i a la celebració d'una jornada professional. «Repensar el menjar: de l'alta cuina a la cinquena gamma» serà el nom de l'acte que tindrà lloc el 21 de juny a l'auditori de Caputxins i que girarà al voltant de l'alimentació i la gastronomia. Hi participaran cuiners de renom com Ferran Adrià i Carme Ruscalleda.

Aquesta serà una de les activitats paral·leles que complementaran l'exposició del Museu de l'Empordà. La presentarà 50 anys d'història de Figueres i la comarca a través dels establiments dedicats a la restauració i la relació que hi van mantenir artistes i intel·lectuals.

Així, s'explorarà en la relació entre Salvador Dalí i Ca la Teta –actualment l'hotel Duran–, Josep Pla i l'hotel Empordà o Richard Hamilton i el restaurant elBulli, però sense oblidar espais com el Fonda Roca i artistes empordanesos com Joan Sibecas o Evarist Vallès. L'exposició abarcarà fins el tacament del Bulli el 2014. El contingut de l'exposició es presentarà a finals d'abril.

«Aigües de Vilajuïga està estretament lligat a la gastronomia empordanesa però també ha esdevingut un element del paisatge cultural de la comarca i la ciutat», ha destacat el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech. Més enllà de les propietats medicials atribuïdes a l'aigua, s'ha aconseguit aquesta integració gràcies a l'admiració que li han professat artistes com Salvador Dalí o Ferran Adrià. Aquesta és la primera vegada que el museu rep una donació privada d'aquestes característiques i obra la porta a futures col·laboracions publicoprivades.

«L'aigua Vilajuïga és un producte únic, escàs, gastonòmic, amb un punt de gas i, a més, de Vilajuïga», va destacar el director general d'Aigües de Vilajuïga, Joan Fornós, que veu el projecte com una oportunitat per desenvolupar un projecte de territori. A la firma també hi va assistir Carlos Roura, conseller de l'empresa.

L'acord de mecenatge inclou que Aigües de Vilajuïga sigui l'únic col·laborador del projecte i l'exposició incorporarà un espai on s'explicarà breument la història de l'empresa, fundada el 1904 i recuperada recentment pel grup Grífols.

Per l'alcalde Jordi Masquef, aquest tipus de col·laboracions són «fonamentals» per tal d'impulsar projectes a la ciutat. El projecte expositiu ha permès la col·laboració de l'empresa amb l'Ajuntament i l'alcalde defensa l'aposta per aquesta fòrmula.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook