El Museu de l'Empordà s'endinsarà en la relació entre la cuina empordanesa i els artistes i intel·lectuals. L'exposició temporal «El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli» s'inaugurarà el proper 27 d'abril coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu i es podrà visitar fins el 15 de setembre. L'empresa Aigües de Vilajuïga i l'Ajuntament de Figueres han signat un conveni de col·laboració per al finançament de l'exposició a través del qual l'empresa -propietat de la farmacèutica Grífols- hi aportarà 100.000 euros.

El finançament es dedicarà a la producció de l'exposició, l'edició d'una publicació amb articles vinculats amb el món de la cuina i la cultura i a la celebració d'una jornada professional. «Repensar el menjar: de l'alta cuina a la cinquena gamma» serà el nom de l'acte que tindrà lloc el 21 de juny a l'auditori de Caputxins i que girarà al voltant de l'alimentació i la gastronomia. Hi participaran cuiners de renom com Ferran Adrià i Carme Ruscalleda.

Aquesta serà una de les activitats paral·leles que complementaran l'exposició del Museu de l'Empordà. La presentarà 50 anys d'història de Figueres i la comarca a través dels establiments dedicats a la restauració i la relació que hi van mantenir artistes i intel·lectuals.

Així, s'explorarà en la relació entre Salvador Dalí i Ca la Teta -actualment l'hotel Duran-, Josep Pla i l'hotel Empordà o Richard Hamilton i el restaurant elBulli, però sense oblidar espais com el Fonda Roca i artistes empordanesos com Joan Sibecas o Evarist Vallès. L'exposició abarcarà fins el tacament del Bulli el 2014. El contingut de l'exposició es presentarà a finals d'abril.

«Aigües de Vilajuïga està estretament lligat a la gastronomia empordanesa però també ha esdevingut un element del paisatge cultural de la comarca i la ciutat», ha destacat el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech. Més enllà de les propietats medicials atribuïdes a l'aigua, s'ha aconseguit aquesta integració gràcies a l'admiració que li han professat artistes com Salvador Dalí o Ferran Adrià. Aquesta és la primera vegada que el museu rep una donació privada d'aquestes característiques i obra la porta a futures col·laboracions publicoprivades.

«L'aigua Vilajuïga és un producte únic, escàs, gastonòmic, amb un punt de gas i, a més, de Vilajuïga», va destacar el director general d'Aigües de Vilajuïga, Joan Fornós, que veu el projecte com una oportunitat per desenvolupar un projecte de territori. A la firma també hi va assistir Carlos Roura, conseller de l'empresa.

L'acord de mecenatge inclou que Aigües de Vilajuïga sigui l'únic col·laborador del projecte i l'exposició incorporarà un espai on s'explicarà breument la història de l'empresa, fundada el 1904 i recuperada recentment pel grup Grífols.

Per l'alcalde Jordi Masquef, aquest tipus de col·laboracions són «fonamentals» per tal d'impulsar projectes a la ciutat. El projecte expositiu ha permès la col·laboració de l'empresa amb l'Ajuntament i l'alcalde defensa l'aposta per aquesta fòrmula.