El procés d'adjudicació del nou servei de neteja viària i recollida d'escombraries de Figueres s'ha desbloquejat després que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic desestimés els recursos i al·legacions presentats per dues de les empreses finalistes i que bloquejaven els tràmits. L'acord d'adjudicació es votarà en els propers plens i el contracte es podrà desencallar abans de les municipals.

Segons ha explicat l'alcalde Jordi Masquef el tribunal ha desestimat les al·legacions presentades per Fomento de Construcciones i Contratas (FCC) en relació a l'exclusió de l'empresa guanyadora del concurs, l'UTE Romero Polo - Valoriza, i de CESPA El Tribunal també ha inadmès els dos recursos especials de contractació interposats per l'UTE GBI-SERSALL i FCC.

L'adjudicació estava paralitzada des que el passat més d'octubre aquestes dues empreses van impugnar el procés de licitació. Masquef, que ha celebrat la resolució del tribunal i espera que el contracte pugui entrar en vigor «el més aviat possible».

«La nostra prioritat com a govern és procedir de manera immediata a l'adjudicació», ha insistit el batlle. Així, preveu que l'acord d'adjudicació del contracte es voti en un ple extraordinari aquest abril o bé durant el ple ordinari de maig, de tal manera que s'aconseguiria desbloquejar-ho abans de les eleccions municipals del 26 de maig i de la constitució del nou equip de govern.

Tot i això, les dues empreses encara poden presentar recurs contenciós contra la resolució del tribunal o bé contra l'acord d'adjudicació, un escenari que Masquef veu poc probable. «La resolució del tribunal ens dona garanties contra un eventual recurs d'adjudicació i reconeix que la tasca dels tècnics ha estat ben feta», ha subratllat. En els recursos i al·legacions es posava en dubte la valoració tècnica i s'apuntava que no s'ajustava al que es recollia en els plecs de condicions. Durant el procés, l'Ajuntament va haver de trametre la documentació de la licitació al tribunal i el director de Serveis Urbans, Jordi Cabot, defensa que la valoració feta per la mesa de contractació era correcta i «enteníem que no hi havia motiu de nul·litat».

La resolució del Tribunal Català de Contractes ha arribat cinc mesos després de la impugnació per part de les dues empreses i la paràlisi en el desplegament del nou servei. Ara, però, amb aquest punt ja resolt, Masquef espera impulsar-lo per donar un «gir» a la neteja dels espais públics amb nous vehicles i contenidors.

Del servei de neteja i recollida d'escombraries de Figueres actualment se n'encarrega Ecoserveis, que suma gairebé quatre anys de pròrroga. La previsió de l'equip de govern era que la nova empresa adjudicatària agafés el relleu a finals del 2018 i principis del 2019, però la impugnació ho va paralitzar.

23,6 milions pel nou servei

L'empresa Romero Polo-Valoriza va guanyar el concurs públic amb una proposta a la baixa de 23,6 milions d'euros per als propers 4 anys i la renovació de maquinària i contenidors es farà de forma gradual en un període d'un any des de la firma del contracte.Figueres està pendent del desplegament del nou servei des de fa quatre anys. El 2016 es va prorrogar el conveni amb Ecoserveis i el setembre passat es va aprovar una segona pròrroga.