Figueres ha aprovat sol·licitar a la Generalitat l'ampliació de la zona turística a tota la ciutat que implicarà que els establiments puguin obrir els diumenges i festius des de Rams fins al 31 de desembre. Ha tirat endavant amb els onze vots a favor del (PDeCAT, dos regidors no adscrits, PPi Cs) i deu vots en contra (PSC, ERC, CUP, Compromís).

La presència d'una cinquantena de persones contràries a l'ampliació de la zona turística en un acte convocat per CCOO i la proximitat de les eleccions municipals vinents han marcat les intervencions de diferents formacions del consistori centrant-se en els avantatges laborals o no pels treballadors.

Amb consignes i pancartes com "No als diumenges tenim família" o els treballadors volem conciliació familiar els assistents han defensat la seva postura contrària a la mesura. Els treballadors presents creuen que comportarà que se'ls empitjoraran les seves condicions laborals.

Compromís, la CUP, ERC i el PSC han votat en contra de la proposta amb vehemència. Agnès Lladó, d'ERC, ha qualificat la mesura de «nefasta». Els grups han coincidit a dubtar que generaran llocs de treball i consideren que farà més precàries les condicions actuals dels treballadors.

Per Toni Garcia de la CUP generarà benefici només a unes empreses determinades, les grans superfícies. El regidor de Compromís, Òscar Vergés, ha afegit que falten estudis més sòlids i Pere Casellas, del PSC, ha posat sobre la taula que la mesura que es va prendre el 2012 al rovell de l'ou no ha funcionat.

Petició del comerç de Vilatenim

L'ampliació de la zona turística de Figueres s'ha tirat endavant després de la petició de divuit empreses ubicades a la C-260, al sector de Vilatenim. Actualment està delimitada al centre històric.

La proposta de l'Ajuntament inclou els informes favorables de la Cambra de Comerç de Girona, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (l'OCUC) i Comerç Figueres Associació. També l'informe desfavorable de Comissions Obreres (CCOO) que ahir va convocar la protesta perquè considera que perjudicarà els treballadors.

La resta d'informes valoren positivament l'ampliació perquè creuen que donarà millor servei i noves oportunitats tant als negocis existents com a nous negocis. En el cas de Comerç Figueres considera important que s'inclogui tota la ciutat.

El regidor de Comerç i Turisme, Manel Toro i l'alcalde, Jordi Masquef entre altres arguments, han recordat que tots els estudis alerten que actualment hi ha una fuita de compradors cap a punts comercials com la Jonquera o la costa que obren els festius.

Per Masquef, si la gent no ve a Figueres aniran a altres poblacions. Toro ha assenyalat que «més d'un milió de persones ens visiten i si els movem per dins, això genera activitat immediatament».