La petició per ampliar la zona turística de Figueres a tota la ciutat ha obert una nova polèmica. L'equip de govern porta al ple d'avui l'expedient per tal que els establiments puguin obrir diumenges i festius, però la mesura topa amb el sindicat CCOO i diversos grups de l'oposició, que ja s'hi han manifestat obertament contraris.

El sindicat CCOO ho rebutja frontalment i ha convocat per avui a la tarda una concentració davant l'ajuntament mitja hora abans del ple. La convocatòria crida els treballadors del comerç de Figueres i la resta de ciutadans a manifestar-se a dos quarts de sis per mostrar el desacord amb l'ampliació de zona turística a tota la ciutat.

«Els arguments exposats pel consistori tenen més de visionaris que de realistes», assegura el sindicat, i adverteix que la creació de la primera zona turística a la ciutat l'any 2012 -que engloba només el comerç del centre- no ha comportat «cap increment de llocs de treball», sinó que ha suposat «una regressió important del comerç de proximitat».

Des de CCOO es demana que es replantegi la proposta i s'aposti per diversificar el model productiu i econòmic «per no dependre en exclusivitat de sectors estacionals com el comerç i l'hostaleria».

La mesura tampoc agrada a diversos grups de l'oposició. La CUP i ERC ja s'hi han manifestat obertament en contra. Els cupaires titllen de «negligent» aprovar la liberalització horària del comerç sense un estudi previ que en valori els efectes i alerten que el canvi de model comercial acababarà amb el comerç de proximitat a Figueres.

Des d'ERC, la seva portaveu, Agnès Lladó, ha qualificat la decisió de l'equip de govern de «precipitada» i «interessada». A més, ha avançat que participaran a la concentració convocada davant l'ajuntament en defensa del «comerç de proximitat, l'estratègia dialogada i consensuada i la conciliació laboral i familiar», ha subratllat.

La sol·licitud, un cop aprovada pel ple, s'enviaria amb caràcter urgent a la Direcció General de Comerç de la Generalitat per tal que la mesura pogués fer-se efectiva aquest estiu. Inicialment la petició només contemplava l'eix Vilallonga-Vilatenim, atenent les demandes de divuit empreses de la zona per tal d'aprofitar el flux de trànsit de la C-260.

Finalment, però, i atenent les recomanacions del Departament de Comerç i l'associació de comerciants de Figueres, s'ha decidit fer-ho extensiu a tota la ciutat.

Des de l'associació Comerç Figueres han emès un informe favorable al respecte en el qual condicionen l'ampliació a la creació de sinergies entre el centre i Vilatenim així com posicionar Figueres com a referent turístic a Catalunya.

Precisament, el proper dijous 11 d'abril, l'associació ha organitzat un debat sobre les polítiques comercials amb tots els alcaldables a la ciutat.