El comerç és un dels temes més candents a Figueres i un dels elements clau que figurarà en els programes electorals de les municipals del 26 de maig a la ciutat. El sector, que no amaga la seva preocupació, va reunir aquest dijous als cinemes Las Vegas nou alcaldables i representants de les candidatures confirmades per escoltar les propostes de cadascun d'ells envers el comerç.

Els problemes de mobilitat i senyalització de la ciutat van donar el tret de sortida d'un debat inicialment plantejat com a monogràfic i centrat en els reptes del sector, però en el qual la seguretat i la neteja van ser les dues constants en l'argumentari dels candidats. Les inversions comercials, l'aprovació del POUM i la Sala Edison també van ser alguns dels temes destacats d'un debat que va aportar poques solucions innovadores.

El president de Comerç Figueres, Lluís De Anguera, davant d'uns 150 assistents a l'acte, va reclamar als polítics solucions «imminents» per reactivar el sector, millorar la neteja i facilitar la mobilitat i l'aparcament als visitants.

Hi van participar els alcaldables Jordi Masquef (Junts per Figueres), Agnès Lladó (ERC), Pere Casellas (PSC), Maria Àngels Olmedo (PP), Xavier Amiel (Canviem Figueres), Francesc Paneque (Veïns Figueres) i Pau Herrero (Primàries Catalunya-Aixequem Figueres). El regidor Oriol Turró hi va assistir en representació de Guanyem Figueres i Toni Pérez per Cs. L'acte va estar moderat pel periodista Carles Pujol.

Nou models

Des de Junts per Figueres, el candidat i actual alcalde Jordi Masquef va sortir del pas de les crítiques rebudes pels problemes de mobilitat i les obres inacabades defensant que des del govern local «s'està fent feina» i que calen polítiques realistes. «Hem de fer de Figueres una ciutat on s'hi visqui bé i la gent s'hi guanyi bé la vida», va insistir Masquef, qui va subratllar la seva aposta pels aparcaments dissuasius i la pacificació del centre.

Per Agnès Lladó (ERC), el proper plenari serà fragmentat i va defensar la necessitat d'arribar a un major consens per tirar endavant temes controvertits com ara l'ampliació de municipi turístic. De fet, la referència de Lladó va ser l'única menció que es va fer a la polèmica, aprovada en el darrer ple. Les seves propostes passen perquè la ciutat busqui «l'exclusivitat» per tal de diferenciar-se de la resta de ciutats comercials. «Figueres té un atractiu artístic i cultural que no li hem sabut explotar i s'ha d'erigir com una gran capital de les arts», va apuntar l'alcaldable.

Lladó ho va fer recuperant la proposta del candidat Xavier Amiel (Canviem Figueres), partidari de tenir la titularitat del Castell per convertir-lo en seu de la Universitat Europea de les Belles Arts. Les propostes d'Amiel inclouen també la creació d'una cambra de comerç a Figueres i formació vinculada a les potencialitats del territori, amb l'objectiu de recuperar la capitalitat de la comarca. Amiel també va proposar la gratuïtat entre les sortides de l'AP-7 a Figueres i una tercera sortida a prop de l'estació del TAV.

Des de Canviem Figueres, Oriol Turró va defensar la necessitat d'aportar valor afegit als actius de la ciutat per fer-la més atractiva pels visitants i els seus veïns. «Hem d'invertir en cultura, innovació i en els propis figuerencs», va etziar. Per Turró s'ha deixat morir el centre i el POUM haurà de reordenar la ciutat per fer-la més amable i que beneficiï el comerç.

Per l'alcaldable Pere Casellas (PSC), les línies estratègiques per reactivar el comerç se centren en la reducció del preu d'estacionament al centre, la construcció de la ronda Nord i la neteja. «Si nosaltres ens hi sentim bé, tindrem majors oportunitats pels comerços», va subratllar.

En uns termes similars es va manifestar Maria Àngels Olmedo (PP), que posa els aparcaments gratuïts, l'obertura de carrers pacificats i la seguretat i la neteja a l'epicentre.

Risc de pobresa

Així mateix, pel candidat de Veïns Figueres, Francesc Paneque, la ciutat ha de resoldre l'alt risc de pobresa i exclusió social, augmentar la seguretat i posar les persones al centre de les preses de decisions.«Si voleu solucions noves, voteu partits nous», va etzibar l'alcaldable Pau Herrero (Primàries Herrero), per qui l'arrel del problema també són els índex de pobresa.

En canvi, per Toni Pérez (Cs) a Figueres cal un projecte de ciutat a llarg termini i una agència de comerç. «Ja som la capital de la comarca, Figueres té potencial, només ens ho hem de creure», va destacar.