L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) ha ampliat la seva col·lecció amb un total de 133 noves fotografies antigues de figuerencs que van emigrar a les colònies. Estan datades aproximadament entre els anys 1890 i 1930, cedides per Dolors Solà, i procedeixen de la família Gratacós-Farraró de Figueres.

Les imatges i els retrats d'estudi que composen aquesta col·lecció es complementen amb un aplec de felicitacions i targetes de visita, així com d'escriptures notarials que comprenen entre els anys 1823 i 1958.

L'arxivera comarcal, Erika Serna, destaca que, «durant el segle XIX i fins a la primera meitat del segle XX, la migració d'europeus cap al continent americà va ser molt important». Va ser molt intensa en l'època colonial i després de la fam i repressió que van comportar els nombrosos conflictes bèl·lics.

«A finals del segle XIX membres de la branca Farraró van emigrar cap a Amèrica del Sud, en concret a Puerto Rico, i es van establir de forma permanent al municipi d'Arroyo»,explica l'arxivera. Entre les fotografies també destaquen «els reportatges presos en campaments i l'entorn de Tetuan, segurament durant la Guerra del Rif, coneguda popularment com la Guerra del Marroc, entre els anys 1920 i 1926, on deduïm que devien tenir alguns avantpassats que hi participaren».

De la documentació gràfica que ha arribat a l'ACAE, cal destacar-ne els nombrosos retrats d'estudi de fotògrafs tant de la ciutat com de la resta de Catalunya.

Dels figuerencs s'inclouen imatges de Domènec Bosch, A. Arderius, J. Carreras, Joan Corney, Octavi Unal, M. Pardo i Jaume Tort Bofill.

Dels barcelonins hi ha publicitat d'Emili Sagristà, Garrigosa, Photo Raphael, Studi Vial o Studi Fotografic Daguerre, entre d'altres.

A la col·lecció, sobretot, hi ha retrats d'estudi d'homes i dones vestits de forma molt elegant i retrats d'exterior dels qui van emigrar a l'Amèrica Llatina.