Bàscara (Alt Empordà) reclama la instal·lació d'un semàfor a la sortida sud del poble per evitar més accidents. La reclamació arriba sis anys després d'aconseguir que els camions no creuin el poble. De fet, el 19 d'abril està considerat un dia de festa a la localitat que se celebra amb una trobada dels veïns i un sopar popular. Aquest any fins i tot està prevista l'actuació d'un grup de música. L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, assegura que un semàfor és "imprescindible" ja que el que tenen actualment funcionant està "massa lluny" del centre. "Els cotxes frenen, però tenen un tram suficient per tornar a accelerar, i ja hi ha hagut molts accidents", recorda. Saurina, però, reconeix que de moment no hi ha voluntat de les administracions responsables. "Suposo que fins que no hi hagi una desgràcia no ens faran cas", ha lamentat.

Aquest Divendres Sant és també festa a Bàscara. Aquest poble de l'Alt Empordà a escassos quinze quilòmetres de Figueres té el 19 d'abril com un dels dies en què van aconseguir el què semblava "impossible"; que els camions no creuessin més per la carretera que divideix el poble. Els continuats accidents, olors i sorolls, van provocar que un grup petit de veïns tallessin la carretera. L'acció va animar a molts conciutadans més, fins aconseguir que les administracions fessin cas a la seva reclamació.

En total, els veïns de Bàscara van tallar durant 79 dies la carretera. Van deixar de fer-ho quan el govern de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament van acordar restringir el pas de vehicles pesants pel centre del municipi. "Va ser una lluita de David contra Goliat, i al final vam guanyar", recorda l'actual alcalde, Narcís Saurina, que aleshores es manifestava amb els veïns.

Tot plegat ha portat una millora en la qualitat de vida dels habitants de Bàscara. Ja no senten els sorolls, i no els entra la pols pel pas continuat de camions, però sobretot s'ha guanyat en seguretat, reconeix el batlle.

Amb tot, el fet d'haver eliminat els vehicles pesants ha tingut una part negativa, explica Saurina. I és que ara els cotxes circulen a més velocitat per dins del municipi, fet que ha incrementat el nombre de "petites topades". "Són accidents que no es registren a les estadístiques, lamentablement, però que passen", explica.

L'alcalde revela que s'han atropellat persones grans i recorda que un dels passos de vianants és freqüentat per la mainada que va a l'escola. Per tot plegat, reclamen un semàfor que permeti reduir el nombre d'incidents i faci més segura la circulació per dins del municipi.

A la part sud

Saurina explica que reclamen un semàfor a la part sud de Bàscara, que reguli la velocitat dels cotxes que entren a la localitat. Actualment hi ha un semàfor que obliga els conductors a frenar. Saurina però, explica que està "massa lluny" del pas de vianants i això permet als cotxes tornar a accelerar.

"Ens trobem que frenen i passen a 40 per hora, però tenen temps de poder accelerar a 80, aleshores no guanyem res", lamenta. A la part nord hi ha un semàfor que es va haver d'inhabilitar ja que estava situat just després d'una corba i provocava accidents.

No els fan cas

Saurina lamenta que de moment les administracions competents - Generalitat i Estat - no els fan cas en la instal•lació d'aquest semàfor, però deixa clar que "seguiran insistint", perquè es tracta d'un tema "de seguretat pels veïns".

El batlle recorda que fa anys no els van fer cas tampoc quan van començar a manifestar-se per prohibir el pas dels camions, i al final van acabar cedint. "Aleshores no teníem ni l'ajuntament a favor, ara des de l'administració local batallem i ramem amb la resta de veïns", conclou Saurina.