El periodista i editor Rafael Garcia Pascuet, conegut com a Rafael Pascuet, ha mort aquest dimecres 17 d'abril als 69 anys. Pascuet, econosmita de formació, va néixer el 1949 a l'Alt Urgell però al llarg de la seva vida va estar fortament vinculat a la vida cultural, docent i periodística de Figueres. També fou autor de nombroses publicacions.

Pascuet va exercir com a redactor en cap de la nova etapa a la revista Empordà Federal i va ser l'impulsor del suplement Papers Empordanesos del setmanari Hora Nova.

La seva vida professional també va estar vinculada prèviament a Eivissa, on va ser redactor i director de publicacions del setmanari UC, correponsal d'Europa Press, Última Hora i Avui. També va ser membre executiu en l'àmbit de la comunicació dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Petjada cultural a l'Empordà

A Figueres, també va exercir de bibliotecari de l'Institut Ramon Muntaner, des d'on va coordinar totes les edicions del premi literari Maria Àngels Anglada. «Era un artesà de la feina ben feta», el recorda l'exdirector del centre, Francesc Canet, en declaracions recollides pel Setmanari Empordà, del mateix grup editor que Diari de Girona.

Canet ha posat en valor la seva discreció i n'ha destacat el compromís: «Era molt eficient, qualsevol projcte que estigués a les seves mans era segur que estava acabat a temps i amb excel·lència».

El regidor de Figueres i periodista, Francesc Cruanyes, també l'ha destacat com un «erudit, sensible i discret».

L'exalcalde de Figueres i economista, Joan Armangué, també s'ha mostrat «colpit» per la mort de Rafael Pascuet, de qui en destaca la petjada cultural i editorial «amb projectes d'un gran valor, qualitat i transcendència per a Figueres i l'Empordà».

Pascuet també va ser responsable de l'edició de bona part de les publicacions de la Fundació Rafael Campalans, «el laboratori d'idees del PSC». Des de la fundació i el partit socialista també s'han fet ressò de la defunció de Pascuet i el seu secretari general, Miquel Iceta ha traslladat el condol a la família.

Publicacions

Rafael Pascuet va participar en l'edició de nombroses publicacions i va ser autor i coautor de diverses obres. Entre els exemplars publicats destaca Figueres, llibre de la Rambla; La Revolució del bon gust: Jaume Miravitlles i el Comissariat de propaganda de la Generalitat de Catalunya (1936-1939) amb Enric Pujol; Entrelluchs. Una aproximació empordanesa a Ernest Lluch; i la publicació Institut Ramon Muntaner. Figueres 1839-2014, publicada en commoració als 175 anys de l'Institut figuerenc amb Jaume Ferrerós. El 2002, Rafael Pascuet va ser comissari de l'Any Fages de Climent en el centenari del naixement de l'escriptor.