L'Escala protegeix l'estany de la Poma i suspèn qualsevol llicència urbanística a l'entorn de l'espai natural. L'Ajuntament ha aprovat la restricció, que serà vigent durant un any, i que evitarà que es pugui construir a les immediateses de l'estany.

Es tracta d'un espai de prop de nou hectàrees de terreny, amb un elevat valor paisatgístic i social. Amb el planejament de 1993, l'entorn de l'estany de Poma està considerat sòl urbà no consolidat, a desenvolupar mitjançant un Pla Especial de Millora Urbana.

Amb la suspensió de llicències i de la tramitació de plans urbanístics derivats concrets i d'instruments de gestió urbanística, l'objectiu és tenir el temps suficient per redactar una modificació del planejament general que ordeni de forma coherent tot aquest entorn i incorpori els valors ambientals de l'espai.

L'espai natural està situat a Riells i consta d'una zona verda i un estany natural. A més, s'hi troben restes arqueològoques del segle II aC i del segle III dC. Està inclòs al Catàleg d'Espais d'Interès Natural i Paisatgístic de les Comarques Gironines. En els darrers anys s'han fet propostes per intentar recuperar l'estany i el seu entorn natural, de 8,2 hectàrees.

L'espai es trobava situat dins el recinte privat del càmping Neus, que tenia permís per fer un ús temporal dels terrenys. L'espai natural, fins ara poc conegut, es trobava dins del recinte hoteler, la qual cosa impedia als escalencs visitar-lo. En tancar el 2017 i canviar de propietari, van sorgir diverses veus que en defensaven la protecció de l'entorn.

Des de l'Ajuntament es defensa que l'espai sigui públic i garantir així la protecció de l'entorn, però els usos de l'espai natural hauran de quedar definitis pel POUM. Si s'arriba a impulsar urbanísticament la zona, l'Escala recuperaria el 70% de l'entorn de l'estany, ja que el pla general regula que en cas de voler construir-hi s'ha de desenvolupar un Pla Especial de Millora Urbana que haurà d'incorporar com a mínim un 70% de cessions.

Restes romanes

Respecte el jaciment arqueològic, es traca de restes romanes de quan el senador Marc Ponci va desembarcar a la Clota amb dues legions que van acampar a la zona. El Museu d'Empúries hi va fer una excavació el 1968 i va trobar-hi restes conservades d'una muralla i altres elements d'interès històric.