La cuina empordanesa va marcar un punt d'inflexió en la revolució de la gastronomia catalana. L'exposició El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli que inaugura avui el Museu de l'Empordà en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu recull les influències de tres prestigiosos establiments de Figueres i la comarca i la seva relació amb artistes i intel·lectuals en els darrers cinquanta anys. Es podrà visitar fins el 15 de setembre.

L'Hotel Duran (anteriorment Ca la Teta), l'Hotel Empordà -conegut com a Motel- i elBulli en són els principals protagonistes. «La llavor de la gastronomia es troba en aquests tres establiments», destaca el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech. Tots tres estan units per un «fil invisible» i que uneix la cuina de Lluís Duran de l'Hotel Duran; Josep Mercader al Motel i Ferran Adrià a elBulli.

L'exposició té com a centre d'interès el període entre l'inici de les comunicacions modernes, amb tren i automòbil, que van connectar l'Empordà amb Europa, fins al tancament d'elBulli, que marca el punt final d'aquest recorregut històric.

La mostra està comissariada per Josep Algans, Manel Gràvalos i Francesc Guillament. «Hi ha un fil invisible que ho lliga tot», subratlla Algans. A tall d'exemple, els comissaris narren com Josep Mercader va exercir durant quinze anys de maître a l'Hotel Duran fins que el 1961 va fundar el Motel i al seu torn, Ferran Adrià va treballar al restaurant Finesterre de Barcelona -propietat dels Duran- abans d'anar a El Bulli de Roses.

El país dels cuiners ocupa la planta baixa i el primer pis del Museu i en ella s'hi poden fotografies, documents i material audioviosal, algun d'aquest inèdit com ara l'agenda de Ferran Adrià; una gravació de veu de Josep Mercader explicant una recepta; la maleta de viatges que Salvador Dalí va regalar a Lluís Duran o una pedra anunciant el Bulli l'any 1963 quan aquest encara era un bar de platja, entre d'altres.

A més, també s'endinsa en la relació d'aquests tres restaurants de referència amb els artistes i intel·lectuals de l'època. Carles Fages de Climent i la Fonda Roca, Josep Pla i el Motel, Salvador Dalí i el Duran, Richard Hamilton o el propi Ferran Adrià -concebut com un artista- i elBulli.

«La mostra permet reconnectar espais i posar-los en valor», destaca el director del Museu, a partir dels quals el visitant fa un recorregut per l'evolució de l'ofici de la cuina, però també per la història de la comarca.

El públic podrà seguir l'experiència gastronòmica a dos dels espais protagonistes: al Duran i el Motel, que oferiran un menú degustació de plats històrics de l'Empordà.

El Museu també ha editat un llibre ampliant el contingut de la mostra i organitza visites guiades i activitats complementàries amb un cicle de cinema i gastronimia a Las Vegas en col·laboració amb el Cineclub Diòptria o una activitat familiar que relaciona la tecnologia i el Bulli. A més, el proper 21 de juny s'ha programat la jornada professional «Repensar el menjar. De la cuina de mercat a la cinquena gamma», en la qual hi participarà Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, entre d'altres.