L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha protegit 27 exemplars de roure martinenc declarant-los arbres d'interès local. El més espectacular se situa a l'urbanització d'Empuriabrava. Té un perímetre de tronc de 290 cm, una alçada de 16 m i una projecció de capçada de fins a 380 m2.

Aquesta setmana la Junta de Govern de l'Ajuntament ha aprovat la declaració i protecció dels 27 exemplars de roure martinenc ( Quercus pubescens) que estan repartits per diferents punts del municipi.

A partir d'aquesta declaració, tots aquests arbres han quedat protegits de manera explícita, la qual cosa implica la prohibició de tallar-los o arrencar-los totalment o parcial, així com també de danyar-los per qualsevol mitjà.

El roure martinenc és un arbre de port majestuós i característic de la muntanya mitjana, que a la plana empordanesa apareixia bàsicament en rodals i formant boscos mixtes amb l'alzina.

Amb el pas dels anys, l'agricultura i l'antropització de l'entorn han anat rarificant aquesta espècie, de manera que en l'actualitat es troba relegada i de forma escassa a les vores dels conreus o dels espais frontera que han restat al marge dels processos d'urbanització.

Els 27 exemplars de roure martinenc que han estat declarats d'interès local se situen als entorns de la mateixa trama urbanitzada de Castelló, Empuriabrava i els espais limítrofs, així com també de la plana agrícola.

Segons l'Ajuntament, «presenten un aspecte veritablement magnífic, cosa que juntament amb el seu caràcter relictual motiva la seva preservació. En tots els casos el perímetre del tronc d'aquests exemplars és igual o superior als 160 cm, cosa que significa un diàmetre de mig metre o més. El més espectacular, el d'Empuriabrava.

Tots els arbres declarats d'interès local s'han cartografiat adequadament i se n'ha elaborat una fitxa que els descriu i caracteritza, amb especificació de llur denominació, localització, coordenades, perímetre del tronc, alçada i projecció de la capçada.