04 de maig de 2019
04.05.2019

Educació no inclou l'escola Carme Guasch al pla de noves escoles fins al 2023

L'alcalde, Jordi Masquef, considera que això és un «menyspreu» a la ciutat, que porta anys esperant el trasllat del centre a l'antiga presó

04.05.2019 | 01:15
El CEIP Carme Guasch de Figueres, en mòduls prefabricats.

L'equip de govern de Figueres està indignat perquè el Departament d'Educació no ha inclòs el trasllat de l'escola Carme Guasch a l'antiga presó al pla de noves construccions previstes fins al 2023. L'alcalde, Jordi Masquef, qualifica la situació de «menyspreu» cap a la ciutat i anuncia que demanarà una reunió amb el conseller, Josep Bargalló, perquè «rectifiqui».

El Departament va anunciar dimarts el pla, que inclou un mínim de 27 escoles i instituts fins d'aquí a quatre anys i amb un pressupost de 104 milions d'euros.

La darrera notícia sobre el trasllat del centre de Figueres, l'únic de la ciutat que continua amb barracons, va ser el novembre de l'any passat quan Justícia va cedir formalment la presó a Educació. El Departament, però, va evitar fixar dates i el conseller, Josep Bargalló, es va limitar a dir que es reunirien amb el consistori i la comunitat educativa per definir el centre, però ho va condicionar a l'aprovació dels pressupostos.

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, critica que ara Educació no hagi inclòs la nova escola Carme Guasch al pla d'infraestructures per als propers quatre anys. Masquef diu que l'ha sorprès i ho considera un«oblit» cap a les necessitats de la ciutat.

El batlle ha admès que el Departament no va voler donar dates a finals de l'any passat quan es va fer efectiva la cessió de l'antic centre penitenciari, però ha insistit que sempre s'ha dit que la construcció seria «imminent». En aquest sentit, ha recordat que l'Ajuntament «ha fet els deures» i compta amb la partida per redactar l'avantprojecte, tot i que «no tocaria».

Masquef ha insistit que fa tretze anys que el centre està en mòduls prefabricats i que la ciutat de Figueres té moltes necessitats en matèria educativa que s'han d'atendre. Per això, ha anunciat que demanarà una reunió amb el conseller per demanar-li que «rectifiqui». Si l'escola no s'inclou en aquest pla, «en el millor dels casos» s'inclouria al dels propers quatre anys. Amb la qual cosa, ha dit, «no podria ser una realitat, almenys, fins al 2028».

Interessos polítics

L'alcalde també ha demanat que «deixi de banda els interessos polítics» i que «posi la ciutat al centre». Ha recordat que la conselleria d'Educació està en mans d'ERC. «No sabem si és casualitat però hi ha diversos projectes bloquejats, com la cessió de l'antic aparcament de la presó o l'obertura dels jardins del centre».

La llista inclosa dins el pla són 21 noves construccions, cinc ampliacions i una rehabilitació integral. Bargalló, però, no ha descartat incorporar altres construccions en aquesta primera fase si canvia la situació pressupostària. Ha reconegut també que la pròrroga pressupostària actual ha fet endarrerir-ho.

A banda de les 27 noves construccions i de les 37 actuacions que ja estan en curs, el Departament també està treballant per tancar convenis i acords amb 19 ajuntaments més que implicarien vint centres educatius. Per aquest 2019, també es preveu destinar 24 MEUR amb 260 actuacions d'adequació i millora arreu del país.

El CEIP Carme Guasch es va instal·lar fa tretze anys en mòduls prefabricats a tocar l'Escola d'Hosteleria i l'Olivar Gran. Des de fa anys esperen que es construeixi un edifici que els permeti acabar amb la temporalitat de les instal·lacions. Amb la construcció de la nova presó al Puig de les Basses es va obrir la possibilitat que fos traslladada a l'antiga presó, tot i que es construirà un nou edifici i només ocuparà una part de l'equipament penitenciari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook